Beograđanka J. V. (37), koja je teško povređena na Tari pošto joj se prevrnuo čamac tokom rafting spusta, u stabilnom je stanju, ali je i dalje priključena na aparat za disanje, saopšteno je danas iz Univerzitetske bolnice Foča.

Ona je u Univerzitetsku bolnicu primljena u četvrtak s teškim oštećenjem pluća i pothlađena, pošto je plutala oko kilometar i po na talasima Tare.

U Policijskoj upravi Foča Srni je rečeno da je grupa turista iz Srbije na rafting došla u sopstvenoj režiji, sa svojim čamcem kojim je upravljao licencirani skiper iz Pančeva, čiji su inicijali N. M. (36).

U čamcu se nalazilo sedam turista i svi su ispali u Taru pri prevrtanju čamca na jednom od njenih bukova, a J. V. je plutala oko kilometar i po, rekli su u policiji.

Pročitajte još - Beograđanka teže povređena na raftingu na Tari


Predsednik fočanskog Udruženja rafting klubova "Tara i Drina" Zdravko Matović rekao je da je grupa turista iz Srbije na Taru došla crnogorskom stranom i da su startovali sa mesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo reke, izbegavaju, već koriste kraću relaciju i kreću sa Graba.

Naveo je da se čamac prevrnuo na najopasnijem buku Borovi i da je devojka plutala sve do Graba, gde su je uočili fočanski rafteri.

"Skiperi iz Rafting centra 'Drina-Tara', kojima ovom prilikom zahvaljujem, primetili su da niz bukove pluta devojka sa glavom u vodi. Gurnuli su čamac u vodu i, prema mojim saznanjima, izvadili su je Dejan Radović i Ðoko Miletić, a na čamcu s njima bio je i doktor", rekao je Matović.

Na mestu Manita vrela skiperi su izneli devojku na obalu, a reanimacija je, priča Matović, trajala 25 minuta.

"Tom prilikom došli su i spasioci ''Volfa'' i osoblje fočanskog Doma zdravlja, kojima, takođe, zahvaljujem, jer su uložili vanljudske napore da izvuku devojku na naš novi put na desnoj obali Tare", rekao je Matović.