TROJICA maskiranih i naoružanih napadača, u noći između nedelje i ponedeljka u selu Prevalac kod Vranja, vezali su čuvara i zapalili gotovo kompletan vozni park u bazi privatnog preduzeća za niskogradnju "5D". Šteta je ogromna i procenjuje se na oko pola miliona evra. U tužilaštvu kažu da rade na slučaju, ne želeći da iznose detalje, dok vlasnik Dalibor Ugrčić sumnja da iza napada stoji konkurencija. Požar je lokalizovan nakon višesatne intervencije vatrogasaca i, srećom, nije bilo povređenih.

- Čuvar nas je pozvao negde oko dva sata nakon ponoći. Njemu su trojica napadača, koji su bili maskirani i naoružani, vezali ruke. Onda su počeli da kamione polivaju benzinom i pale - priča vidno uznemiren Dalibor Ugrčić, sin vlasnika Dušana Ugrčića.

On kaže da je čuvar pod stresom i da je zadobio lake telesne povrede. Srećom vatra nije nikome naudila iako su se eksplozije čule i u susednim selima.

- Šteta je, kao što se može i videti, ogromna. Uništeno je devet kamiona, asfaltna baza, građevinske mašine, magacin, separacija ... - nabraja Ugrčić i dodaje da ova firma u ovom kraju posluje od 1993. godine.

Vlasnici firme u Vranju važe za odgovorne ljude, koji su unapređivali posao godinama unazad. Kažu da oko 70 odsto poslova dobijaju na tenderima, a da ostalo rade za privatnike. Za ime njihove firme nisu se do sada vezivali nikakvi skandali. Mlađi Ugrčić nema dilemu da je neko želeo da im uništi posao.

- Ne shvatam ovo kao pretnju ili upozorenje, jasno je da je neko vrlo svesno pokušavao da nas onesposobi da nastavimo sa radom - kaže Ugrčić. - Nedavno smo nakon otkrivenih malverzacija sa izgradnjom stanova za bezbednjake mi dobili taj posao i to očigledno nekome smeta. Vranje je postalo centar kriminala Srbije i uprkos tome ne želim da verujem da se ne mogu otkriti počinioci. Ne strahujem za sebe i svoju porodicu jer nikome nismo ništa nažao učinili, samo smo radili pošteno svoj posao.

Ova firma direktno i indirektno zapošljava pedesetak ljudi, a radnici pričaju da se gazda nikada nije plašio da bi nešto moglo da se desi. Zbog toga je bazu čuvao jedan čovek, jer nije bilo nikakvih naznaka opasnosti. U policiji, kao i u vranjskom Osnovnom tužilaštvu potvrđeno nam je da se intenzivno radi na otkrivanju počinilaca ovog dela, ali zbog "ozbiljnosti" slučaja i obima štete u ovoj fazi postupka ne mogu da iznose detalje.

Šteta koju je porodična firma "5D" pretrpela mnoge je šokirala i uplašila u Vranju. Međutim, poznavaoci situacije napominju da su oni bili trn u oku konkurenciji koja poslednjih nekoliko godina ubrzano razvija posao.


IZGRADNjA ZNAČAJNIH OBJEKATA

PREDUZEĆE "5D" u Vranju, kako piše na sajtu firme, odnosno vlasnik Dušan Ugrčić, počeo je sa radom 1970. godine kao privatna građevinska radnja. Od 1988. godine posluje kao građevinsko preduzeće "5D" , a firma se usko specijalizovala za poslove niskogradnje i rušenje objekata. U poslednjih deset godina učestvovali su u izgradnji značajnijih objekata, kao što su brana Prvonek kod Vranja, čišćenje akumulacije jezera Brana GOČ, kompleks Cepotina, poslovi rušenja za "Britiš Amerikan tobako", DIV - Vranje, bolnice u Nišu...

Dalibor Ugrčić

Uništena je i kancelarija