RUMUNSKA policija uhapsila je dvojicu državljana Srbije pod sumnjom da su pokušali šverc više od tone kokaina u gradu Sveti Đorđe, nedaleko od Crnog mora.

Prema navodima Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, ukupna vrednost robe je 300 miliona evra. Dodatnom analizom laboratorije u Konstanci, utvrđeno je da je čistoća zaplenjene droge čak 90 odsto. Sve je počelo još u sredu, 20. marta, kada je u blizini grada Tulča pronađen kilogram nedozvoljene supstance koji je, najverovatnije, ispao iz kamiona.


PROČITAJTE JOŠ: HAPŠENjE U VRNjAČKOJ BANjI: Austrijanac dilovao „travu“

Potraga je počela u petak ujutru kod grada Sveti Đorđe. Na obali u blizini Crnog mora policija je locirala gliser koji je bio prevrnut. Ispod čamca je pronađena tona i 40 kilograma, raspoređeni u paketima sličnog izgleda i sadržine kao u Tulči. Analizom je utvrđeno da se radi o kokainu visokog kvaliteta.

Dvojica srpskih državljana su uhapšena i trenutno se nalaze u pritvoru. Osumnjičeni su akcijom policije uhvaćeni na dve različite lokacije. Kao jedan od "izvršilaca" se tereti vozač kamiona, registrovanog u Srbiji, koji je zaustavljen u blizini okruga Prahova. Drugi Srbin je uhvaćen nedaleko od Hidroelektrane "Đerdap 2". Stručnjaci tvrde da se količina nelegalne supstance može utrostručiti mešanjem sa drugim lekovima, poput paracetamola.

Policija prvobitno našla jedan paket još 20. marta

Feliks Banila, glavni tužilac u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, je izjavio da je pronađena roba rezultat temeljne istrage koja je započeta 20. marta. Iz dosada prikupljenih informacija je utvrđeno da je droga poreklom iz Južne Amerike, odakle je morem transportovana do Rumunije, kao i da je ovo jedna od većih zaplena u proteklih nekoliko godina.

Droga je nađena u gliseru na obali Crnog mora

- Istraga je izvršena u saradnji sa nadležnim organima iz Srbije. Iz detalja kojima raspolažemo do ovog momenta, u izvršenju ovog zločina su, najverovatnije, učestvovali i rumunski državljani - izjavio je Feliks Banila.

Prethodno, u Rumuniji su bila dva slična slučaja 2009. i 2016. godine. Prvi se dogodio u Konstanci, kada je rumunska vlast zaplenila 1,2 tone kokaina otkrivenog u kontejnerima u ovoj crnomorskoj luci. U akciji pripadnika rumunske policije tada je utvrđeno da je kokain visokog kvaliteta, ukupne vrednosti oko 100 miliona evra, koji je trebalo da stigne u Španiju, ali je zaustavljen kada je jednom cariniku ponuđeno 20.000 evra da ga propusti bez pregleda. Sedam godina kasnije, takođe u Konstanci, rumunska policija zaplenila je 2,3 tone kokaina sakrivenog u sanducima od banana.


PROČITAJTE JOŠ: SRĐAN BIO UZDANICA PORODICE: Sahranjen 16-godišnji dečak koji je pre tri dana stradao pod točkovima bahatog vozača


Rumuni sarađivali sa našom policijom

KOD "GRADINE" BOGAT ULOV

U AKCIJI srpske policije kod "Gradine", prema bugarskoj granici, koja je bila sredinom marta, takođe je zaplenjena velika količina droge. Ukupno 1.400 kilograma marihuane, vrednosti oko sedam miliona evra, bilo je smešteno u 704 paketa u dva kamiona namenjenih za tursko tržište.

Kako su "Novosti" saznale, u toj akciji uhapšeno je petoro članova organizovane kriminalne grupe. Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja - Odsek Niš, na parkingu motela "King", započelo je kontrolu dva kamiona domaćih registracionih tablica.

Kontrola je nastavljena po nalogu višeg javnog tužioca iz Pirota u specijalnom objektu za kontrolu kamiona (C7). Otkriveno je 25 putnih torbi u kojima su u samolepljivoj i providnoj foliji bila spakovana 704 paketa marihuane, težine 704 kilograma. Još jedan kamion novosadskih registracijskih oznaka je pregledan i pronađeno je 600 kilograma opojne droge, navela je Carina.