NA MESNOM groblju u pirotskom selu Temska, na levoj obali Visočice, sahranjen je Srđan Đ. (16), đak prvog razreda Mlekarske škole u Pirotu, koji je pre tri dana poginuo pod točkovima automobila za čijim volanom je oko 23 časa kod sela Blato, bio Milan Ć.(39) iz Pirota.


Uz najbližu rodbinu: majku Joricu, oca Jovicu, mlađeg brata Veljka, od tek stasalog mladića oprostili su se njegovi vršnjaci iz pirotske Mlekarske škole "Dr Obren Pejić", mnogobrojni ekolozi okupljeni u "Odrbanimo reke Stare planine", čiji je Srđan bio član i jedan od najboljih aktivista, Temštani, rodbina iz Pirota i Zaječara, staro, mlado..., svi koji su ga znali.PROČITAJTE JOŠ: PRIJATELjI APELUJU ZA POMOĆ SRĐANOVOJ PORODICI: Dečak (16) kojeg je udario bahati vozač biće sahranjen u utorak u selu Temska


A znali su ga mnogi, baš po njegovoj dobrodušnosti i agilnosti da pomogne porodici koja živi u veoma skromnim uslovima u pomoćnoj zgradi seoske škole "Učitelj Stojan". Srđanovim odlaskom na put bez povratka, otišla je i uzdanica Đošićevih. Majka Zorica pod jakim sedativima i isplakanih očiju stalno je ponavljala njegovo ime; kraj odra i kasnije u povorci, dok se otac Jovica nekako drži, ali čim otvori usta da nešto izusti, brizne u plač i jedino što ponavlja jeste da je Srđan bio nada cele familije. Ne pamte Temštani ovakvu pratnju niti da je nekada ovako surovo prekinut nečiji mladi život.

PROČITAJTE JOŠ: Ukradenim kolima usmrtio biciklistu a drugog povredio!Srđanovi drugari iz razreda i drugarice za njega imaju samo reči hvale, baš kao i Temštani. Porodica Đošić se u Temsku naselila pre nekoliko godina, kada je u udaljenijem Toplom dolu ukinuta škola. Bez posla, bez njiva i livada, stoke, Jovica i njegova supruga Zorica, se izdržavaju nadničarenjem po selu. Radili su i rade poslove koje niko drugi ne želi. Oskudica je odavno zakucala na vrata, pa su Temštani Đošićima u ovim najtežim trenutcima priskočili u pomoć.

foto V.Ćirić


- Znamo da žive vrlo teško, a Srđanova iznenadna smrt ih je gotovo uništila. Potreseno je celo selo. Nećemo ih ostaviti na cedilu. Kao Mesna zajednica planiramo da im nađemo trajni smeštaj, ili da im kupimo neku kuću koju bi preuredili i osposobili za život. Zvaćemo emisiju "S Tamarom u akciji", da zajedno nešto uradimo i koliko-toliko im olakšamo pakao kroz koji prolaze-kaže Tomislav Pančić, predsednik MZ u najvećem pirotskom selu. Pomoć je pristigla i iz udruženja "Odbranimo reke stere planine". Nensi Radojković kaže da su članovi tog udruženja prikupili 130 hiljada dinara i predali Srđanovoj porodici.

Majka i najbliža rodbina,foto V.ćirić- Pošto je iz Toplog dola gde je odrastao i neizmerno voleo reke ovog kraja, zahtevaćemo da se most u Toplom dolu, nazove po njemu. Mnogo mu dugujemo, pa ćemo za početajk učiniti bar to. Visočicu je najviše voleo, kraj nje će i počivati-zaključuje Nensi.


Otac Jovica,foto V.Ćirić


Minule subote, posle podne, Srđan je biciklom sa još dvojicom drugara otišao kod rođaka u selo Blato. Pošto su malo odocnili, rođaci su mu predložili da prespava i da se sutradan vrati u Pirot i Temsku, ali je on odlučio da ipak krene. Oko 23 časa, na izlazu iz Blata, ukradenim automobilom na njih je naleteo Milan Ć. (39) i pokosio ih. Najteže povrede zadobio je nesrećni Srđan , koji je izdahnuo na licu mesta, dok je njegov nekoliko godina stariji druga Martin prošao sa lakšim povredama. Trećeg drugara, pomahnitali vozač, koji je poznat policiji po raznim nedelima , na svu sreću je promašio.

foto V.Ćirić