PRVOSTEPENA presuda optuženima za umešanost u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biće izrečena 5. aprila pošto je u četvrtak pred Specijalnim sudom u Beogradu okončan glavni pretres protiv četvorice nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbednosti. Na optuženičkoj klupi su bivši rukovodioci Službe, Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić. Postupak se u odsustvu vodio protiv Miroslava Kuraka, pripadnika RDB, koji je u bekstvu.

Prema tvrdnjama tužilaštva, neposredni izvršilac zločina je Kurak, dok je kao saizvršilac označen Romić. Markoviću se na teret stavlja da je naredio likvidaciju vlasnika "Dnevnog telegrafa", dok je, kako se navodi, Radonjić bio zadužen da rukovodi akcijom praćenja. Ćuruvija je ubijen u jeku NATO bombardovanja, 11. aprila 1999. godine u centru Beograda ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj ulici u kojoj su bile prostorije njegovog lista. U društvu sa njim bila je nevenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lakše povrede.

Pročitajte još - Na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije izvedeni sporni dokazi

U svojoj završnoj reči, zamenik tužioca Milenko Mandić, tražio je da sud svima izrekne maksimalnu kaznu od po 40 godina zatvora. Sa druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu, tvrdeći da ne postoji nijedan dokaz. Radonjić je u četvrtak u svojoj završnoj reči istakao da nije kriv i da nikada nije uradio ništa protivzakonito. Istakao je da se tokom čitavog profesionalnog života borio sa najtežim oblicima kriminala.

- Istina o ubici ili ubicama, a pre svega pozadina, interesuju porodicu, ali u istoj meri i nas - kazao je Radonjić. - Ovo suđenje je jedini način da dokažemo nevinost. Nadam se da će se saznati ko je ubio Ćuruviju i zbog čega.

Romić je naveo da tužilac nije izneo nijedan dokaz da je učestvovao u ubistvu:

- Tužilac je pričao mnogo, ali nije rekao ništa. Nije rekao na kojim dokazima zasniva slučaj. Motiv optužnice nije rasvetljavanje ubistva već da se optuženi i RDB prikažu kao kriminogeni. Da se tadašnja vlada prikaže kao kriminogena i zločinačka. Optužnica nije napisana u Tužilaštvu, već u vaninstitucionalnim centrima moći.

Milan Radonjić,foto A.Stanković

Radomir Marković je ranije u svojoj završnoj reči istakao da će se porodici Ćuruvija, ukoliko bude bio osuđen, uskratiti istina o tome ko je ubio Slavka. Naveo je da je njegova jedina krivica ta što je bio načelnik RDB.

- Mi ni danas ne znamo ko je ubio Ćuruviju. Kad nisu došli do dokaza koji bi vodili prema Slobodanu Miloševiću, usmerili su se na DB i moje kolege - kazao je Marković.

Ratko Romić,foto I.Marinković

STOTINU SVEDOKA

GLAVNI pretres započet je sredinom 2015. godine i za sve ovo vreme saslušano je više od 100 svedoka, obavljena su brojna veštačenja, među kojima su i ona koja se odnose na telefonsku komunikaciju optuženih. Tužilaštvo tvrdi da je Slavko Ćuruvija ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika koje je iznosio na račun tadašnje vlasti, kao i mogućnosti da utiče na javno mnjenje.