ČABA Der (39) iz Subotice, za kojim srpska policija traga zbog sumnje da je 5. januara ove godine usmrtio Nebojšu Markovića u Beogradu, tereti se i za niz likvidacija po Evropi. Za njim su, u međuvremenu, poternicu raspisale i Holandija i Mađarska i to, takođe, zbog ubistava!

Pročitajte još - Nebojša Marković sahranjen, Čaba u bekstvu

Prema informacijama iz Holandije, on je osumnjičen da je u jednom restoranu u Amsterdamu jula prošle godine brutalno ubio Hrvata Ivana Serdarušića (62), koji je imao holandsko državljanstvo i više od 30 godina živeo u ovoj zemlji. Serdarušić je, inače, dovođen u vezu sa hrvatskom akcijom "Nana" marta 2018. godine u kojoj je zaplenjeno više od 100 kilograma kokaina u luci u Rijeci. Tada je uhapšeno pet osoba.

Pročitajte još - Der Čaba, ubica sa Banovog brda, našao utočište kod ovog mafijaškog klana!

Mediji u Holandiji objavili su i snimak osumnjičenog za ubistvo, na kom se vidi maskirana osoba kako ulazi u italijanski restoran u Amsterdamu, a potom i istrčava sa oružjem. Tvrde da je na snimku Čaba Der. Prve pretpostavke istrage, koju su vodili holandska i hrvatska policija, bile su da je Serdarušić zbog ove zaplene ostao dužan veliki novac i da je to platio glavom. Inače, u akciju "Nana", bila je uključena i američka DEA (Agencija za borbu protiv narkotika).

Snimak ubice iz Amsterdama

Amsterdamski portal "Het parol", navodi da se Serdarušić već duže vreme bavio poslovima sa drogom. U tom pravcu je odmah započela i policijska istraga. Policijski izvori su navodili da je počinilac mafijaške egzekucije ostavio brojne tragove na mestu zločina, a rekonstruisano je i njegovo bekstvo posle likvidacije.

Serdarušiću je ubica prišao dok je ručao i pucao mu u glavu pištoljem sa prigušivačem. Svedoci i snimci sa kamera pokazali su da je likvidator izrazito mišićav muškarac, visok oko 160 centimetara, a u trenutku dok je pucao za stolom pored sedelo je nekoliko žena, kao i malo dete. Zločinac je tokom bekstva bacio oružje, bež šešir, crnu torbicu, rukavice, belo-plavu košulju...

Čaba Der na društvenim mrežama objavljivao je slike sa putovanja

Der je, prema navodima holandskih medija, plaćeni ubica, koji ima srpsko, ali i mađarsko državljanstvo. Veruje se da je stigao u Amsterdam oko 8. jula, a tri nedelje kasnije ubio je Serdarušića. Navodi se da se njegovo lice jasno vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mestu zločina pronađeni su i tragovi njegove DNK.

Samo dva meseca kasnije, u Budimpešti je brutalno ubijen biznismen Laslo V. Prema navodima mađarskih medija, žrtva i ubica su se tog 20. septembra 2018. godine zajedno dovezli na jedan parking na periferiji Budimpšete. Kada su izašli iz automobila, ubica je prisilio Lasla V. da klekne, a potom mu ispalio hitac iz pištolja u glavu iz neposredne blizine.

Ubica je potom telo bacio u obližnji potok i pobegao. U automobilu ubijenog Lasla V. tokom pretresa pronađeni su droga i novac. Sedam dana kasnije, policija je identifikovala ubicu i raspisala potragu za Čaba Derom.


Tri meseca kasnije on se pojavio u Beogradu i brutalno 5. januara ujutru ove godine, na ulici, ubio Nebojšu Markovića na Banovom brdu. Policijska pretpostavka je da je Marković greškom ubijen, a da je prava meta A. Š., koji živi u istoj trospratnici. Policija je vrlo brzo rasvetlila zločin i za Derom raspisala poternicu. Kao njegov saučesnik osumnjičen je i uhapšen Alen Cigler.

IZAŠAO SA ROBIJE

ČABA Der je i ranije osuđivan zbog ubistva. On je 2004. godine priznao da je likvidirao Novosađanina Branislava Jelačića. Tom zločinu je prethodio sukob zbog raspodele teritorije novosadskog narko-tržišta. Sa robije je izašao februara 2017.

Ivan Serdarušić

SPONZORISAO KAMPANjU GRADONAČELNIKA?

KAKO prenose holandski mediji, spekulisalo se da li je Serdarušić posredno umešan u trgovinu narkoticima iz Južne Amerike ili kako su neki mislili - da je "propevao" i sarađivao s policijom. Serdarušića holandski mediji označavaju kao pripadnika hrvatskog ganga, koji je navodno ulagao u nekretnine. Prema njihovim tvrdnjama, jedna od firmi u vlasništvu njegovih sinova navodno je sponzorisala i kampanju gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.