Pripadnici policije  u Prokuplju uhapsili su F. L. (1999) i M.B. (2000), državljane Sirije, zbog postojanja osnova sumnje da su  počinili krađu.

Naime,kako se navodi u policijskom saopštenju, oni se terete da su  u  preksinoć tokom noći u  Merdaru obili magacin koji se nalazi u sklopu prodavnice i ukrali cigarete i prehrambenu robu.

- Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu - navodi se u policijskom saopštenju dok žitelji Merdara i okolnih kuršumlijskih sela pokraj magistralnog puta Priština-Niš, na deonici od Merdara opominju na najezdu migranata iz Sirije i drugih blisko istočnih zemalja na ovo područje iz pravca Kosmeta.

- Sve više sumnjamo u organizovanu akciju upada migranata koji u naše selo ulaze ilegalnim putevima sa Kosmeta - pričaju žitelji ovog kuršumlijskog sela uz administrativnu liniju sa Kosmetom koji ističu da nedeljno ovuda prođe po par desetina migranata.

Osim što strepe za sopstvenu bezbednost meštani ističu da su na meti migranata i njihove kuće odnsono imovina dok je nedavno zabeležen slučaj i obijanja stranačkih prostorija u Prokuplju.