BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu je za 1. mart odloženo suđenje dvojici optuženih za nedozvoljeno nošenje oružja koji su 2017. godine uhapšeni u beogradskom restoranu "Durmitor", Mitru Muratoviću i Milošu Niloviću, a za koje mediji pišu da su pripadnici takozvanog "škljarskog klana" iz Crne Gore.

Suđenje je odloženo, jer je Nilović uhapšen u sredu i zadržan u policiji, a inače se branio sa slobode. Više detalja o njegovom hapšenju nije saopšteno. Na sledećem suđenju očekuje se ispitivanje veštaka za DNK.

U "Durmitoru" je 1. juna 2017. godine policija uhapsila ukupno 10 osoba, ali su se nakon istrage na optužnici našla samo Muratović i Nilović i Ilija Zec.

Zec je međutim, u maju 2018. na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Višim javnim tužilaštvom, osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 10 meseci sa rokom provere od tri godine i novčanu kaznu od 20.000 dinara. Pri hapšenju kod Muratovića su pronađena dva pištolja. Tužilaštvo smatra da je on vlasnik jednog, dok su drugi pištolj naizmenicno nosili on i Nilović.

Pročitajte još - Suđenje uhapšenima u „Durmitoru”: Hteo sam da predam pištolje policiji, ali sam zakasnio...

Na suđenju u julu, veštak je obznanio da je tokom veštacenja došlo do propusta i da je na pištolju koji je pronađen kod Muratovića, nađen i DNK M.V, koji je takođe uhapšen u „Durmitoru“, ali nije optužen. Tužilaštvo je nakon toga, predložilo novo veštačenje da bi se otklonile nejasnoće, a to veštačenje treba da bude predstavljeno na sledećem suđenju.

Muratović je na početku suđenja u maju prošle godine negirao krivično delo tvrdeći da je krenuo da preda oružje u policijsku stanicu preko puta restorana, ali da je uhapšen pre nego što je uspeo da to uradi. On je u pritvoru od hapšenja 1. juna 2017, zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo, jer je i ranije osuđivan zbog nošenja oružja.

Muratović i Nilović optuženi su za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. "Škaljarski klan" se inace u Srbiji i Crnoj Gori povezuje sa nizom ubistava i trgovinom narkotika, a pojedinim pripadnicima je nedavno zabranjen ulazak u Srbiju odlukom nadležnih u MUP-u.