STRAVIČAN udes dogodio se oko 7.30 sati jutros u selu Donje Međurovo kod Niša kada je na pružnom prelazu voz udario autobus! U užasnoj nesreći je poginulo petoro ljudi, troje odraslih i dvoje dece. Povređeno je najmanje 26 osoba.

U autobus "Nišekspresa", u kome je bilo puno dece koja su išla u školu, udario je putnički voz koji saobraća na liniji Niš - Prokuplje. Od siline udarca zadnji deo voza skliznuo je sa šina. Uzrok nesreće za sada nije poznat.

Direktor Hitne pomoći potvrio je za oko 10 časova da ima troje poginulih, a da je šest osoba teže i 20 lakše povređeno. U međuvremenu je u Urgentnom centru na operacionom stolu preminula jedna žena.

U niškom Kliničkom centru Tanjugu je rečeno da je zbrinuto više od 20 osoba i da je dijagnostika u toku

PROČITAJTE JOŠ - DRAMA U NIŠKOM URGENTNOM CENTRU: Na operacionom stolu preminula žena, lekari se bore za život deteta, životno ugroženo najmanje 10 osoba! (FOTO I VIDEO)

Prizor na mestu nesreće je stravičan, autobus je prepolovljen. Ekipe Hitne pomoći, policija i vatrogasci morali su da izvlače povređene iz autobusa.

Foto J.Ćosin

Svi povređeni su zbrinuti i ekipe Hitne pomoći prevoze ih u obližnje bolničke centre.Foto J.Ćosin

Obustavljen je železnički i drumski saobraćaj. Inače, na ovom pružnom prelazu postoji znak upozorenja Andrejin krst.


SRBIJA VOZ: VOZ IŠAO PROPISNOM BRZINOM, PREGLEDNOST BILA DOBRA


Na putnom prelazu kod Niša gde se jutros dogodila teška nesreća, kada je voz udario u autobus pun putnika, bila je ispravna železnička infrastruktura, prelaz očišćen, a mašinovođa je išao propisanom brzinom, tako da za sada sve ukazuje da je u pitanju bio ljudski faktor vozača autobusa, tvrde direktori nadležnih železničkih preduzeća.

V.d. generalnog direktora Srbija voza Juguoslav Jović je rekao da su proverili sve što je moglo da se proveri i da je mašinovođa vozio po svim pravilima službe.

"Kretao se briznom koja je bila propisana i kada je video ispred sebe vozilo upozoravao je zvučnim signalom i kočio, ali se nažalost desila nesreća".

Jović je kazao da je preminuilo pet osoba i da je povređeno oko 30 osoba povređenih.

Izrazio je saučešće porodicama nastradalih putnika.

"Svi pokazatelji za sada ukazuju na to da je mašinovođa postupio po pravilu službe i da je voz funkcionisalo u tehničkom stanju u kom je trebalo da bude", naveo je on.

Jović ističe da na nivou srpskih železnice postoji zajednička komisija koja je već krenula u ispitivanje učesnika događaja i da će ona na kraju reći šta se stvarno dogodilo.

"Možda će dati još neke nove podatke koje mi možda sada ne znamo", dodao je Jović.

V.d. generalnog direktora Infrastrkture železnice Srbije Miroljub Jevtić je kazao da je oko 7.30 putnički voz na putnom prlazu na izlasku iz stanice Međurovo prema stanici Doljevac udario autobus na putnom prelazu i da su u tom trenutku svi infrastrkturni uređaji normalno funkcionisali, bez i jednog kvara.

"Putni prelaz je bio u potpunosti očišćen, uklonjeno je rastinje, tako da nije bilo nijednog problema kada je u pitanju preglednost. Očigledno da se može zaključiti da je i ovog puta bio u pitanju ljudski faktor", kaže Jevtić.

On je, takođe, izrazio žaljenje zbog tragedije i saučešće prodicama nastradalih.

"Moram da apelujem na sve učesnike u saobraćaju da se u potpunosti pridržavaju saobraćajnih propisa, da je tako bilo ova teška tragedija se ne bi dogodila".

Ponovio je da su svi aparati i uređaji besprekorno funkcionsisali i da je preglednost bila dobra, ali da treba, ipak, sačekati izveštaj komisije.

Na pitanje šta će biti sa tim pružnim prelazom, Jevtić je rekao da u našoj zemlji ima 2.136 putnih prelaza, od čega je 477 ili samo 22,5 odsto obebeđeno polubranicima i branicima.

"Kao što ste mogli da vidite ni polubranici ni branici ne mogu potpuno da garantuju bezbednost saobraćaja ukoliko se ne poštuju soabraćajni propisi", dodao je.

Kako je rekao, vlada je obezbedila ogromna sredstva za rekonstrukciju infrastrukture železnice i upravo će se i ta deonica raditi.

"Za nju je tender pred rapisivanjem i obezbeđan sredstva za tu deonicu dugu 23 km, od Niša do Brestovca. U okviru te denice se nalazi i ovaj putni prelaz i uz rekosntrukciju pruge istovremeno ide i potpuna modernizacija ovog putnog prlelaza", rekao je i dodao da će tender biti raspisan u februaru.

Najavio je da će do tada, čim vremenski uslovi budu pogodni, početi postavljanje vibro traka, kao i reflektorsko osvetljenje.

Naveo je da su se te trake pokazale kao dobro iskustvo na putnim prelazima gde je to već urađeno, a to je na 15 putnih prelaza.

PROČITAJTE JOŠ - NESREĆA U RIPNjU: Sudar voza i radne mašine, 14 povređenih (FOTO)


DIREKTOR POLICIJE VLADIMIR REBIĆ: UDES NAJVEROVATNIJE ZBOG PROPUSTA VOZAČA AUTOBUSA

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je u sudaru voza i autobusa na pružnom prelazu kod mesta Donje Međurovo stradalo pet osoba, dok je 27 ljudi teže i lakše povređeno.

Rebić, koji je obišao mesto saobraćajne nezgode i koji je razgovarao sa lekarima Kliničkog centra u Nišu u kome su povređeni hospitalizovani, istakao je da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do ove teške saobraćajne nezgode i da će odgovorni biti procesuirani.

U ovom trenutku imam informacije da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi da li je tako. Ispitaće se da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom, a proverićemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta“, rekao je Rebić.

Direktor policije je ukazao da su pripadnici saobraćajne policije i vatrogasci-spasioci brzo došli na lice mesta i zajedno sa službom Hitne pomoći, u veoma kratkom vremenu, povređene prebacili u Klinički centar Niš.

Rebić je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih i apelovao na sve vozače da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, prilagode brzinu uslovima i stanju puta, kako bi sačuvali svoje živote i živote drugih.


"NIŠ EKSPRES": NE OSEĆAMO SE KRIVIM, PREDUZELI SMO SVE DA DO OVOGA NE DOĐE


Zamenik generalnog direktora “Niš ekspresa” Novica Tasić izjavio je saučešće porodicama nastradalih, naglašavajući da je vozilo bilo tehnički ispravno i da je vozač bio psihički i fizički zdrav za taj posao.

On je pojasnio da je vozač, koji je takođe povređen u nesreći, ima radno iskustvo i da 6 godina, a da u ovom preduzeću radi poslednjih 18 meseci.

Novica Tasić

-Vrlo smo zainteresovani da se utvrdi kako je došlo do ove nezgode. Ti pružni prelazi su veliki problem i apelujem na nadležne da budu propisno uređeni. Andrijin krst nije adekvatna zaštita na ovom mestu. Ne osećamo se odgovornim jer smo preduzeli sve mere da do ovoga ne dođe. U saobraćaju je kao što znate veliki uticaj subjektivnih faktora, saobraćaj je prosto takav – kazao je Tasić koji ne pamti, u svojoj 33 godine dugoj karijeri, da je bilo ovakve tragedije.

Ukoliko se utvrdi krivica vozača snosiće sve sankcije koje zakon predviđa.


LONČAR: LEKARI SE JOŠ BORE ZA ŽIVOT DEČAKA I DEVOJČICE POVREĐENIH U NESREĆI

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se lekari Kliničkog centra u Nišu bore za život dečaka i devojčice koji imaju po 16 godina i koji su povređeni u železničkoj nesreći u tom gradu.

Ministar je dodao da su oni najteže povređeni, od 13 pacijenata koliko ih se ukupno nalazi na intenzivnoj nezi.

Od njih je osmoro maloletno i uglavnom imaju po 16 godina.

Ministar je dodao da je devojčica za čiji život se lekari bore operisana i ima veoma teške povrede centralnog nervnog sistema i nalazi se u komi, a da je dečak takođe u veoma teškom stanju zbog ozbiljnih povreda kičme.
Još jedan pacijenat se nalazi u operacionoj sali sa veoma teškim povredama ekstremiteta i unutrašnjih organa, a njegova operacija još traje.

Ostali pacijenti na intenzivnoj nezi su u teškom, ali stabilnom zdravstvenom stanju.