Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela primanja mita, primanje mita u pomaganju i davanje mita.

Uhapšeni su V.K (60), lekar specijalista-veštak organa veštačenja u prvostepenom postupku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zbog krivičnog dela primanje mita, R.B. (71), A.S. (66) i V.Š (46) zbog krivičnog dela primanje mita u pomaganju, kao i M.D (68), S.M. (70), Ž.J. (72) i M.K. (60) zbog krivičnog dela davanje mita, stoji u saopštenju policije.

Sumnja se da je V.K. prilikom veštačenja u prvostepenom postupku u predmetu za četiri lica doneo pozitivan nalaz, mišljenje i ocenu u vezi sa zahtevom za priznavanjem prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, za šta je zahtevao i primio mito.

Pročitajte još - TRAŽIO MITO: Uhapšen lekar VMA


Kako bi izvršio službenu radnju koju ne bi smeo da izvrši, V.K. je kako se sumnja posredno preko R. B. zahtevao 300 evra od S. M, a od Ž.J. 30.000 dinara, koje je i primio.

Takođe, kako se sumnja preko posrednika A.S. zahtevao je i primio od M.D. 800 evra, a preko posrednika V.Š. 100 evra od M.K.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.