CELA Senta digla se danas na noge zbog nestanka devetogodišnje devojčice Erike Čordaš, koja je poslednji put viđena u subotu, kada je iz porodičnog doma otišla sa beskućnikom Atilom Totom (56). Drama, na sreću, nije imala tragičan epilog, jer su devojčica i beskućnik pronađeni danas po podne u napuštenoj kući kod železničke stanice.

Policija u Senti je, po nalogu nadležnog tužioca, odmah uhapsila Atilu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo otmica. Devojčica nije napastvovana, ali još nije sasvim jasno zašto je Atila proveo noć sa detetom.

Prema rečima devojčicinog oca Šandora, ovaj skitnica, koga meštani znaju kao Čita, došao je na njihov salaš na obodu Sente u petak uveče.


PROČITAJTE JOŠ: Pronađeno oteto dete

- Zamolio je da prenoći i mi smo ga pustili. U subotu ujutru oko 11 sati zamolio me je da ode sa malom u prodavnicu i ja sam to dozvolio, s tim da se brzo vrate - priča Šandor. - Kako je počeo da pada mrak, a njih nije bilo, uplašio sam se i prijavio policiji nestanak deteta.

Više od 24 časa trajala je neizvesnost višečlane porodice Čordaš, jer je čovek kome su dali krov nad glavom višestruki povratnik za krivična dela krađe i teške krađe. Porodica Čordaš, u šta se juče reporter “Novosti” i uverio, živi u veoma teškim uslovima, u skromnoj kući na salašu gde je po noći teško doći.

- Ne znam šta da kažem, cela noć bila je kao večnost - rekao nam je uplašeni otac, dok je čekao vesti o sudbini svoje mezimice.

Erika i Šandor Čordaš / Foto MUP - J. Lemajić


Na sreću, devojčica je pronađena živa i zdrava u kući pored železničke stanice, gde je, prema nezvaničnim saznanjima, i prenoćila sa Atilom. Dete je odmah poslato na pregled u Opštu bolnicu u Senti, a Tot zadržan u pritvoru do 48 časova.

- Devojčica je u dobrom zdravstvenom stanju i nema vidljivih povreda - navodi se u saopštenju policije, i dodaje de je ginekološkim pregledom utvrđeno da nema tragova nasilja.


Porodica Čordaš živi u veoma teškim uslovima, u skromnojkući na salašu / Foto: J.Lemajić


S obzirom na to da je reč o maloletnom detetu, odmah je pozvan i Centar za socijalni rad, čiji je službenik bio sa devojčicom sve vreme istrage. Porodica Čordaš je, kako saznajemo, poznata po prosjačenju, a decu su sugrađani viđali najčešće ispred tržnog centra i samoposluge u centru grada.

- Slučaj je veoma delikatan i zasad ne možemo da damo više informacija - rekla nam je Ljubica Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad u Senti.


BARBARA VITEZ

SENĆANE je vest o nestanku devojčice veoma uznemirila, jer je pre tačno dve godine nestala Barbara Vitez, koja do danas nije pronađena.

- Svi smo odahnuli kad smo čuli da je dete živo. To je najvažnije - kratko nam je rekla Eržebet B.