KOTORANIN Jovan Jovica Vukotić, označen kao vođa "škaljarskog klana", koji je pre nekoliko dana uhapšen u turskom letovalištu Antalija, saslušan je danas u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana. Osumnjičen je za falsifikovanje isprava, a kako smo nezvanično saznali, u pitanju je lažni makedonski pasoš. On je izneo odbranu osporivši mesnu nadležnost tužilaštva i tvrdeći da je nelegalno uhapšen.

Vukotić je doveden danas na saslušanje oko 10.30, iz beogradskog Centralnog zatvora uz jake mere obezbeđenja i u pratnji pripadnika SAJ. Iz bezbednosnih razloga osumnjičenog su džipom sproveli kroz garažu. Privedeni Vukotić je, od prisutnih novinara, foto-reportera i građana, krio lice pod kapuljačom. Specijalci koji su ga doveli pak, bili su pod fantomkama i naoružani dugim cevima.

PROČITAJTE JOŠ: Vođi "škaljaraca" prvo sude u Srbiji, pa u Grčkoj?

Saslušanje pred tužiocem je trajalo nekoliko sati. Drugo osnovno tužilaštvo predložilo je sudu da Vukotiću odrede pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da ne ponovi krivično delo. Vukotiću se na teret stavlja krivično delo falsifikovanje isprave, odnosno pasoša, sa kojim je uhapšen u Turskoj pre dva dana. Prilikom hapšenja u Turskoj on je navodno koristio lažni makedonski pasoš.

- Vukotićeva odbrana, osim što osporava mesnu nadležnost tužilaštva koje vodi postupak protiv njega, takođe je tvrdila da naše pravosuđe nije nadležno za procesuiranje ovog krivičnog dela jer on pasoš nije koristio na teritoriji Srbije - nezvanično saznajemo.

Veliki broj policajaca bio je ispred tužilaštva tokom saslušanja

Za delo za koje ga terete, naš zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od tri meseca do pet godina. Vukotića, inače, Grčka potražuje, kako su ranije rekli iz MUP, zbog krijumčarenja 136 kilograma kokaina. S obzirom na to da je srpski državljanin, Turska ga je izručila Srbiji. Ostaje nejasno da li će Vukotić biti isporučen Grčkoj ili će taj predmet biti ustupljen domaćem pravosuđu. Ovu dilemu nisu mogli da nam razreše ni iz Ministarstva pravde.

Međutim, otac Jovana Vukotića, Vesko, obratio se crnogorskim medijima sa informacijama koje demantuju prvu verziju hapšenja. On je, u izjavi koju je dao za "Dan", optužio crnogorske državne organe da nisu ništa preduzeli kako bi zaštitili njegovog sina, državljanina Crne Gore.

- Što se tiče dezinformacije koju su objavili štampani mediji u Crnoj Gori i Srbiji da su uhapšena braća Jovan i Igor Vukotić, istinita je taman koliko i optužnica koja je podignuta protiv Igora od Specijalnog državnog tužilaštva - naveo je Vesko Vukotić. - U njoj tvrde da je bio spreman za likvidaciju pojedinih policijskih inspektora za koje nikada nije čuo.

On je saopštio da je Jovan uhapšen u iznajmljenom stanu u turističkom mestu Antalija.

- Kada su ga priveli, o jadu su se zabavili što će s njim. Nema nikakvo nedelo učinjeno u Turskoj osim što je imao tuđi pasoš, a to je za njih beznačajna stvar. Crna Gora se nije zainteresovala za svog građanina, pa da od Turske traži da ga deportuju u domovinu. Zato se zainteresovala Srbija i poslala specijalni avion da ga nekoliko sati od hapšenja praktično kidnapuju i dovedu u Srbiju, iako ni tamo nema nikakav prekršaj. Ne znam koja se to zemlja odriče svojih državljana.

On je rekao i da je njegov sin od 2012. imao i srpski pasoš "jer je imao ozbiljnu nameru da se sa porodicom preseli u Beograd i da u toj metropoli školuje decu i ostane da živi, kao i zbog lošeg stanja u Crnoj Gori".


PROČITAJTE JOŠ:
Tužilaštvo traži pritvor za Jovicu Vukotića

- Kada je upozoren da se mora odreći jednog da bi zadržao drugo državljanstvo, bilo je logično da zadrži crnogorsko. Preko advokatske kancelarije Anđelić iz Podgorice obratio se Ambasadi Srbije za poništenje srbijanskog državljanstva i vratio im putnu ispravu - objašnjava otac uhapšenog. - Dana 27. februara 2018. MUP Crne Gore obustavio je postupak oduzimanja državljanstva na osnovu Jovanove izjave da želi da ga zadrži. Srbija mu nije dala otpust iz njihovog državljanstva, tako da mu je njihov pasoš vraćen iako ga on ne koristi.

SERIJA NAPADA

JOVAN Vukotić je u zatvoru u Spužu proveo devet meseci od novembra 2014. do avgusta 2015. godine, zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002. Više puta je bio meta napada u Kotoru i Beogradu. Pre deset godina, na priobalnom putu u Dobroti, na njegov BMV ispaljeno je nekoliko metaka iz automatskog oružja. Na kuću njihovog oca Veska, 2013. godine bačena je "kašikara".