SRBIJA čini koliko može u slučaju pritvora naše državljanke Sare Vidak u Crnoj Gori, rekao je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je novinarima na aerodromu u Batajnici, rekao da je s tim u vezi razgovarao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Koliko možemo mi činimo i to treba da znaju i njeni roditelji - poručio je Vučić, dan nakon što je vanraspravno veće Osnovnog suda u Kotoru odbilo prigovor advokata na određivanje 30 dana pritvora Beograđanki Sari Vidak.

Pročitajte još: OVO JE BEOGRAĐANKA KOJA JE UHAPŠENA U CRNOJ GORI: Posle bitke sa teškom bolešću otišla na more na oporavak, pa zatvorena u Spuž!

Ona se tereti da je počinila krivično delo napad na službeno lice, odnosno sudiju Suda za prekršaje Jelenu Stanišić. Sudija tvrdi da ju je Sara Vidak fizički napala nakon što je njenom dečku izrekla prekršajnu kaznu. Sara i njena porodica sa druge strane tvrde da je Jelena Stanišić najpre verbalno i fizički nasrnula na Beograđanku, a onda lažno optužila Srpkinju. Tvrde i da je sve to snimljeno kamerama.

Pročitajte još: Sara ostaje u Spužu majka spremila jemstvo 10.000 evra

Advokatica Dijana Knežević koja zastupa sudiju Stanišić, u utorak je poručila da je teza o postojanju video snimka događaja "manipulacija javnim mnjenjem".

- Poznato je da Sud za prekršaje u Kotoru nikad nije imao bilo koju vrstu zaštite, kako fizičke tako i tehničke - navodi advokatica.

- Neistinite tvrdnje su i one da je majci osumnjičene Sare Vidak onemogućeno da poseti ćerku u pritvoru, jer ona ima pravo na to nakon davanja svedočkog iskaza pred tužiocem. Ali je njena odluka bila da napusti državu Crnu Goru pre davanja iskaza i samim tim sebi uskrati pravo da poseti ćerku u pritvoru.

SPREMILI PASOŠE ČEKAMO da sud odgovori na naš zahtev da Sara bude puštena uz kauciju. Spremni smo da predamo pasoše Srbije i Kanade čiji je ona državljanin, ličnu kartu izdatu u Beogradu i pristajemo da sud odredi njeno mesto boravka i javljanja policiji do okončanja sudskog postupka - kaže Olivera Vidak Kovačević. Saru Vidak u naredna tri dana trebalo bi da poseti i ambasador Kanade u Beču...

Dijana Knežević navodi i da svih šest saslušanih svedoka pred tužiocem nisu izneli bilo kakve činjenice koje bi ukazivale da se sudija ponašala suprotno Etičkom kodeksu.

Saru je u utorak posetio otac Aleksandar, što je, za "Novosti", potvrdila i Sarina majka Olivera Vidak Kovačević.

- On je doleteo iz Turske gde radi kao pilot "Turkiš erlajnza". Sa njim je bila i moja sestra od tetke. Šta da vam kažem. Sara se drži, ali je briznula u plač kada su je posetili. Naizgled je dobro... - priča sa mukom Olivera, koja nije mogla dobiti odobrenje istražnog sudije za posetu ćerki, jer je svedok u celom slučaju.

Prema Oliverinim rečima Sara plače na pomen bilo koga od porodice. Zbog zdravstvenog stanja nalazi se na posebnom režimu ishrane, ali zasad se snalazi kupujući hranu u zatvorskoj kantini.

- Nadam se da će ova agonija biti uskoro prekinuta - kaže Olivera Vidak Kovačević.

Porodica Beograđanke tvrdi da je posle hapšenja izvršen nečuveni pritisak potpredsednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i crnogorskih medija, da se Sari odredi pritvor i da je osude pre izvođenja dokaza.