Na mladi bračni par Marijanu (35) i Veljka Komatovića i njihovo dvoje maloletne dece od pet i tri godine, povratnike u selu Žač u Metohiji, pucale su u subotu popodne još uvek nepoznate osobe.

Naime, po rečima glave porodice, Veljka Komatovića metak kojim je pucano iz vatrenog oružja prošao je nedaleko od glave njegove supruge koja se sa decom nalazila u dvorištu.

Pročitajte još - Pucnjava na Kosovu i Metohiji: Pucano na pumpu Goranca

-Pucnjava se začula sa udaljenosti od oko 500 metara i to u trenutku kada sam ja kosilicom kosio travu u dvorištu a moja supruga mi je sa decom pravila društvo. Metak koji je prošištao pokraj njene glave završio je na okolnoj kanti za smeće, tako da je prava sreća da su mi supruga i mališani prošli nepovređeno- ističe zabrinuto ovaj mladi povratnik koji je u svom Žaču osnovao pravo povratničko domaćinstvo.

Inače,u ovom selu nedaleko od Istoka, od oko 800 Srba koliko ih je živelo do 1999. godine, sada ih je svega oko četrdesetak koji su od povratka 2010. godine na meti napada lokalnih Albanaca koji su do tada koristili njihova imanja od kojih je i dalje veći deo uzurpiran.

ĐURIĆ: NAPAD NA POVRATNIKE ANTICIVILIZACIJSKI

Napad na povratnike u Žaču je anticivilizacijski i posledica je nekažnjavanja ponovljenih oružanih napada na Srbe u ovom delu Metohije, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Međunarodno civilno i vojno prisustvo na KiM mora da prestane da gura stvari pod tepih dok još neko nevin ne plati glavom i odmah da preuzme od Prištine istragu i odgovornost za bezbednost ovih ljudi", poručio je on.

U Prištini nema volje da zaštite Srbe i svakoga dana stvaraju klimu u kojoj su ovakve stvari moguće, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Na srpsku povratničku porodicu Komatović u selu Žač kod Istoka na Kosovu i Metohiji popodne je ispaljen metak, a povređenih nema.

Slučaj je prijavljen policiji, koja treba da obavi uviđaj.

U Žaču živi oko 40 Srba povratnika.


Foto D. Zečević