Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora Stefana Vukičevića zbog napada na nemačkog gej aktivistu Denisa Honiga, u septembru 2014. godine na Zelenom vencu u Beogradu, dok ga je pravosnažno oslobodio optužbi za krivično delo rasne i druge diskriminacije.


Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda kojom je Vukičević osuđen zbog krivičnog dela teška telesna povreda.

Honig je upućen da svoj imovinsko - pravni zahtev ostvari u parničnom postupku, navodi se u odluci koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda.


PROČITAJTE JOŠ: Povređeni Nemac se oporavlja, danas saslušanje osumnjičenih

Vukičević je osuđen jer je 13. septembra 2014. godine, ispred restorana brze hrane na Zelenom vencu pesnicom udario u glavu Honiga usled čega je on pao na beton i tom prilikom zadobio tešku telesnu povredu opasnu po život.

Oslobođen je od optužbi da je Honigu i još dvojici koji su bili sa njim u društvu uputio pretnje rečima: "šta hoce ovi stranci, ja imam problema sa njima, neću da mi prljaju grad, neću ovakve u gradu“.

U obrazloženju oslobađajućeg dela presude, Apelacioni sud je naveo da je pravilno prvostepeni sud zaključio da se za krivično delo rasna i druga diskriminacija mora tačno dokazati i označiti na koju se nacionalnost misli, zatim da je učinilac učinio javne pretnje licu upravo te određene nacionalnost.


PROČITAJTE JOŠ: Utvrđeno da nisu tukli Denisa Honiga: Miloš i Ilija na slobodi

"Imajući u vidu napred navedeno pravilno je prvostepeni sud izveo logičan, uverljiv i nedvosmislen zaključak da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija", navodi se u obrazloženju odluke.

Honig je u setembru 2014. boravio u Beogradu kao ucesnik LGBT konferencije "Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Evropskoj uniji".

Dan nakon incidenta srpska javnost i međunarodni faktori bili su uzmenireni zbog ovog događaja povezujući ga sa LGBT opredeljenjima povređenog stranca.