Kosovski sud odredio je danas zatvorske kazne dvojici kosovskih Albanaca, u slučaju vezanom za uzimanje ljudskih organa.


Prištinski sud danas je osudio bivšeg urologa Ljutfija Dervišija na sedam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 8.000 evra, a uz to, zabranjeno mu je da se bavi lekarskom profesijom dve godine po isteku zatvorske kazne, prenosi AP.


Drugi okrivljeni, Sokolj Hajdini, osuđena je na godinu dana zatvora, navodi američka agencija, uz napomenu da Hajdinijeva uloga, za sada, nije jasna.


PROČITAJTE JOŠ - SRAMAN EPILOG SLUČAJA "ŽUTA KUĆA": Monstrumi oslobođeni za zverstva!

Međunarodni tužioci na Kosovu saopštili su da je klinika "Medikus", čiji je Derviši vlasnik, izvela najmanje 23 transplantacije bubrega 2008. godine, a da su kupci organa, među kojima su mnogi iz Izraela, plaćali za organe od 80.000 do 100.000 evra, dodaje AP.


Ljutfi Derviši, vlasnik klinike "Medikus" proglašen je danas krivim zato što je bez dozvole u toj medicinskoj ustanovi ilegalno vršio transplataciju organa.


Odluku je doneo Osnovni sud u Prištini, a po njenom izricanju presude njegova supruga je iz publike reagovala rečima: "To je laž, to je nepravda, to je politika".


Nakon toga, ona je izvedena iz sale pod policijskom pratnjom, preneo je Indexonline.


"Dokazano je da je Ljutfi Derviši, kao vlasnik klinike ''Medikus'' i ličnim učešćem na nekoliko operacija, znao da ta klinika nema dozvolu za vršenje transplantacija, i znajući da su transplantacije zabranjene, vrbovao najmanje sedam osoba, štitio ih i operisao ih na klinici sa ciljem da iskoristi njihove bubrege i transplantira ih u tela primaoca", navedeno je u obrazloženju presude.