Sektor unutrašnje kontrole, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv policijskog službenika Dežurne službe beogradske policije G.S. zbog nesavesnog rada u službi a u vezi sa rušenjem objekata u Savamali, u aprilu 2016.

Prijava je tužilaštvu stigla 19. aprila, a Prvo osnovno Tužilaštvo ju je danas dostavilo na nadležnost i dalje postupanje novom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Savamala će biti rešena, tu nema dileme

U saopštenju tužilaštva se precizira da je Posebno odeljenje, koje je počelo sa radom 1. marta u skladu Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorozima i korupcije, stvarno i mesno nadležno za postupanje po ovoj krivičnoj prijavi.

Pomenuti policajac, Goran Stamenković, je u vreme rušenja objekata bio raspoređen na radno mesto šef smene Komandno-operazivnog centra.

Foto N. Skenderija

Sektor unutrašnje kontrole MUP je prijavu podneo nakon prikupljenih obaveštenja po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, koje je prošle godine u julu prošle preuzelo slučaj od Višeg tužilaštva.

U odnosu na drugi Zahtev tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta, tužilaštvo će kada dobije izveštaj doneti odluku i obavestiti javnost o daljem postupanju.

Taj zahtev se odnosi na prikupljanje potrebnih obaveštenja, a radi utvrđivanja identiteta i pronalaska potencijalnih izvršilaca krivičnih dela, precizira se u saopštenju tužilaštva.

PROČITAJTE JOŠ: Prvo tužilaštvo analizira slučaj "Savamala"

Takođe, tim zahtevom je MUP-u naloženo da preduzme sve operativne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile činjenice o eventualnom postojanju propusta u radu Gradske uprave grada Beograda-Komunalne policije, kao i drugih javnih preduzeća, a koji su vezani za rušenje objekata u „Savamali“, na uglu ulica Hercegovače i Mostarske u toku noći 24/25. aprila 2016. godine.

Prethodno je Više tužilaštvo u Beogradu je 2016. godine dalo nalog MUP-u da istraži taj slučaj.

Početkom juna 2017. dobilo je izveštaj od MUP-a i nakon analize zaključilo da radnje eventualnih dela su u nadležnosti Prvog osnovnog tužilaštva.

Nelegalni objekti u Hercegovačkoj ulici porušeni su krajem aprila 2016. godine, a taj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti.