NA Pravoslavnom groblju u Bačkom Petrovom Selu oštećeno je dvadesetak grobnih mesta, a za to nedelo se sumnjiče četvorica dečaka uzrasta osam, devet, deset i 11 godina iz ovog mesta. Po nezvaničnim saznanjima, reč je o braći, koja žive u blizini.

Užasan prizor, polomljene drvene krstove, uništene vaze i spomenike uprljane blatom, prvi je otkrio radnik Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” u Bečeju, koje brine o ovom groblju. Odmah je obavestio policiju, koja je ubrzo potom identifikovala četvoricu dečaka.


PROČITAJTE JOŠ:
Tražio zlatni nakit da bi obavio ritual, pa nestao

Oni su, kako saznajemo, u sredu u popodnevnim satima otišli na Pravoslavno groblje u Ulici Laze Kostića 45 i na pojedinim grobovima lomili drvene krstove na nasumično odabranim grobnim mestima. Na tome se, međutim, nisu zaustavili. Na meti malih huligana našle su se i vaze za cveće.

U ovom mestu sa oko 5.500 stanovnika maloletnici znaju da prave probleme, ali ovako nešto se nije dogodilo, tvrde meštani. Pojedini žitelji Bačkog Petrovog Sela su juče, saznavši šta se dogodilo, uprkos kišnom i hladnom vremenu, došli na groblje da provere da li su oštećeni grobovi njihovih najmilijih.

- Srećom, na grobovima mojih sve je na svom mestu, ništa nije oštećeno - sa olakšanjem nam kaže Valentina Preradović. - Ovo je strašno što se dogodilo, a zaprepastilo me je to da se sumnjiče deca.

Valentina Preradović

Ogorčenje zbog nemilog događaja ne krije ni njen sugrađanin Bela Mešter, koji živi u drugoj ulici od Pravoslavnog groblja. On kaže da je nedopustivo takvo ponašanje dece i da su pojedini maloletni meštani i ranije pravili probleme.

- Bez obzira na to čije je groblje, takve stvari ne smeju da se dešavaju i tome se mora stati na put - veli Mešter. - Nedopustivo je da deca dolaze na groblje i skrnave svetinje.


PROČITAJTE JOŠ:
Užareni liv naneo teške opekotine radniku

Četvorica dečaka uzrasta od osam do 11 godina, kako saznajemo, do sada nisu evidentirani kao problematični, a o onome što se u sredu dogodilo na groblju obavešteni su nadležni.


UVEŠĆE SE VIDEO-NADZOR

STANISLAV Nešić, direktor bečejskog preduzeća “Komunalac” koje brine o groblju u Bačkom Petrovom Selu i u mestima u okolini, kaže da zbog nedostatka finansijskih sredstava nemaju mogućnost da ugrade video-nadzor, ali da se planiraju sredstva za te namene.

- I ranijih godina je bilo problema na groblju - kaže Nešić, dodajući da u Bačkom Petroivom Selu nemaju grobara.