ISPUNjENI su svi pravni uslovi da se Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije zbog incidenta sa dronom na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije - izruči našoj zemlji! Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbu Morine i time su ispunjeni svi uslovi da mu se u Srbiji sudi zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje.

Poslednju odluku o izručenju, međutim, trebalo bi da donese hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, što stručnjaci tumače kao davanje političkog značenja odluci koja bi trebalo da bude stvar pravnih institucija. Uz to, Morina je još u ekstradicionom zatvoru u Dubrovniku podneo zahtev za dodelu političkog azila, a postupak je u toku. Zato je još neizvesno da li će se Ismail naći pred licem pravde u Beogradu.

Dubrovački sud koji je bio nadležan za ceo slučaj, nakon što je Morina, krajem jula, uhapšen u Konavlima kraj Dubrovnika, nije imao dileme i sudije su odmah tražile da se ide u postupak izručenja. Morina je uhapšen na osnovu crvenog naloga Interpola na zahtev Srbije, a Županijski sud u Dubrovniku je odbio žalbe njegovih advokata.

Pročitajte još: Morinu opet izručuju Srbiji

Prvostepeno rešenje doneto početkom jula, Vrhovni sud Hrvatske je odbacio sa obrazloženjem da nisu ispoštovane sve procedure i naloženo je šta treba uraditi. Procenili su da je dubrovački sud povredio odredbe kaznenog postupka, uz konstataciju da je presuda nejasna. Dubrovačke sudije kojima je predmet vraćen na razmatranje, sledile su uputstva Vrhovnog suda i ponovo utvrdile da su ispunjeni svi zahtevi za izručenje Morine. Detaljno je opisano sve što je Morina uradio na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i konstatovano je da je to protivzakonito u Hrvatskoj.

Dražen Bošnjaković Foto Pixsell

Kada bi Morina mogao da se nađe pred sudom u Srbiji, iz našeg Ministarstva pravosuđa nisu mogli da kažu, jer dok odluka o izručenju ne postane pravosnažna i ne mogu ništa da komentarišu.

U Hrvatskoj stručnjaci procenjuju da će ministar Bošnjaković, koji je nedavno imao komplikacije sa srcem i ugrađena su mu dva stenta, vrlo brzo doneti odluku o izručenju. Pravni krugovi u Hrvatskoj smatraju da će ministar potpisati izručenje, što bi bio i korak u daljoj saradnji dva ministarstva pravosuđa, pogotovo što Morina i njegovi advokati nisu podneli argumente koji bi bili verodostojni da se spreči izručenje.

- Sudije u Dubrovniku na Morinu su gledale kao na čoveka koji je i inače imao posla sa pravosuđem i čin sa puštanjem drona nimalo im nije bio impresionirajući i politički opravdan - kaže pravni stručnjak iz Hrvatske. - Naprotiv, čim je tako brzo išao postupak, očigledno je da su sudije procenile da je reč o huliganizmu.

Ismail Morina, Albanac iz Italije, "proslavio" se kao "pilot" drona sa kartom takozvane velike etničke Albanije, što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je prekinuta fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, oktobra 2014. godine.

foto N.Paraušić

Uhapšen je po poternici Srbije, u okolini Dubrovnika, a posle prve odluke o izručenju, njegove pristalice su organizovale nekoliko protesta u Albaniji.


Pročitajte još:Tirana moli Zagreb da ne izručuje Ismaila Morinu Srbiji


Njegova porodica pretila je da će učiniti "nešto radikalno" ako mu se bude sudilo u Beogradu.

- Pred hrvatskim ministrom pravde je delikatna situacija, jer kakvu god odluku da donese zameriće se, ili Albancima, ili svom najbližem susedu - kaže Marko Savković, iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost. - Smatram da su im odnosi s Beogradom izuzetno važni i da im je zadatak veoma težak.

KUĆNI PRITVOR

ALBANSKA policija je 7. oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu između Albanije i Srbije uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja, ali ga je albanski vrhovni sud pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor. Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

UGROŽEN

ALBANIJA je od vlasti u Zagrebu, posle prvostepene odluke o izručenju, zatražila da Morinu ne izručuju Srbiji, jer su "optužbe protiv njega političke", kao i da bi mu u slučaju ekstradicije "život bio ugrožen".