ŽUPANIJSKI sud u Dubrovniku, odlučujući u ponovljenom postupku po nalogu Vrhovnog suda Hrvatske, ponovo je odobrio izručenje Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Njegov branilac je ponovo uložio žalbu.

Portparol Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav precizirao je da je vanraspravno veće tog suda 17. avgusta donelo novo rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.

On je dodao da je Morina i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je 10. avgusta prvostepeno rešenje kojim je sud u Dubrovniku prvobitno odobrio izručenje Morine Srbiji i to po službenoj dužnosti zbog bitnih povreda odredaba hrvatskog zakona o krivičnom postupku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje. Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Njegov dubrovački branilac je nedavno podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.PROČITAJTE JOŠ:
Zasad ništa od izručenja Morine
Tirana moli Zagreb da ne izručuje Ismaila Morinu Srbiji