Treći osnovni sud u Beogradu osudio je danas Darka Šarića na tri meseca zatvora jer je bosanske i hrvatske organe podstrekivao da mu izdaju lično dokumenta na tuđe ime, odnosno Tomislav Savanović.


Reč je o trećoj tački optužnice kojom ga je tužilaštvo teretilo, dok je po druge dve tačke optužba odbijena zbog zastarelosti.


Ovo je pevostepena presuda tako da i tužilaštvo i Šarić imaju pravo da ulože žalbe.


Suđenje Šariću održano je u Centralnom zatvoru, gde inače boravi u pritvoru od hapšenja 2014. kada se nakon višegodišnjeg bekstva predao organima Srbije.


Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.


Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo da se Šarić osudi na osam meseci zatvora.


On se tereti da je dve godine pre pokretanja akcije "Balkanski ratnik" i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.


Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta uneta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.


Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović.


Šariću se u Specijalnom sudu sudi i zbog optužbi za šverc kokaina i pranje para.