PORODICA pokojne Dijane Marinković (5) ogorčena je odlukom Apelacionog suda, prema kojoj je ukinuta presuda kojom su lekari Slaviša Kanački i Darko Civkarovski proglašeni krivim za nesavesno lečenje koje je dovelo do smrti devojčice.


Porodica sumnja i da su raznorazne koruptivne radnje uticale na ovakav sled događaja, ali su rešeni da se suprotstave svemu i svakome ko im stoji na putu da pravdu isteraju na čistac.


Slavoljub Mihajlović, deda pokojne Dijane kaže da porodica nema nameru da odustane od nastojanja da odgovorni snose posledice svog činjenja, odnosno, bolje reći, nečinjenja u ovom slučaju.


Ova odluka Apelacionog suda je nepravedna, jer je krivica lekara dokazana na suđenju. Sve su činjenice protiv njih, što je potvrđeno i veštačenjem sudsko-medicinskoh odbora iz Niša i Beograda.


- Videćemo kako će se sve na kraju završiti, ali sigurno neće ostati na ovome. Spremni smo da idemo do kraja, ako bude trebalo žalićemo se i Strazburu – odlučan je Mihajlović.


Specijalista otorinolaringologije Darko Civkarovski i anesteziolog Slaviša Kanački osuđeni su presudom Osnovnog suda u Vranju na po tri godine zatvora zbog smrti petogodišnje Dijane Marinković iz sela Ćukovac, koja je umrla u bolnici 8. januara 2011. godine.


Oni su kažnjeni i sa pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom, ne računajući vreme provedeno u zatvoru.


Prilikom obdukcije je utvrđeno da je Dijana umrla zbog gušenja koje je bilo posledica jake upale grla. Vranjski sud je u presudi naveo da optuženi lekari nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost devojčice i nisu primenili sve neophodne radnje da joj spasu život.