ROČIŠTE na kojem je bivši episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije Radosavljević iznosio odbranu greškom nije snimljeno! Zbog toga će on morati iz početka da govori o optužbama da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i tako oštetio fond Eparhije koji je bio namenjen obnovi manastira i crkava na Kosovu i Metohiji.

Suđenje Artemiju i preostalim optuženima odloženo je za 18. i 19. maj, pošto je advokat Nikola Tomašević dan ranije uputio predsedniku Višeg suda zahtev za izuzeće sudije Bojana Mišića.

Artemije Radosavljević, Predrag Subotički i Jelena Šubarević u petak su se neprijatno iznenadili kada im je sudija saopštio da početak procesa nije tonski zabeležen. Predsednik sudskog veća Bojan Mišić objasnio je da je "reč o sticaju okolnosti i izvinio se svima, iako on sam za to nije odgovoran". Advokati odbrane, kao i prijatelji i monasi u publici koji su došli da podrže Artemija, negodovali su jer je "vladika star čovek, ima 82 godine i svako izlaganje za njega je veliki napor". Ipak, on će opet izneti svoju odbranu tek u maju, jer je advokat Predraga Subotičkog tražio izuzeće sudije zbog pristrasnosti. Tomaševiću sudija nije dao reč, uz kratak komentar "da je njegova opstrukcija postupka uspela".

- Obratili smo se predsedniku Suda, pošto je na prošlom suđenju predsednik veća sam odlučio da odbije naš zahtev za njegovo izuzeće - obrazložio je posle Nikola Tomašević. Bivši episkop Artemije na početku suđenja 8. marta odbacio je optužbe da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i tako oštetio fond Eparhije. Optužnica navodi da je firmi "Rade Neimar" isplaćen novac sa računa Eparhije, bez saglasnosti nadležnih crkvenih organa, za radove koji nisu izvedeni, ili jesu ali u manjoj meri, obimu i vrednosti.

Artemije je rekao da je sklonjen usled političkog pritiska, a da je sukob nastao kada je Džozefu Bajdenu zabranio da dođe u Visoke Dečane.

NIŠTA OD PITANjA

NA suđenju prvobitno je trebalo zamenik tužioca da postavlja pitanja Artemiju i da Jelena Šubarević iznese odbranu. Dejanu Simeonu Vilovskom se sudi u odsustvu, a Predrag Subotički na početku suđenja je negirao krivicu i nije želeo detaljno da iznosi odbranu.