PENZIONISANA novinarka Jaroslava Dobrenov Dugošija (77) ubijena je na brutalan način u svom stanu u Ulici Nikole Tesle 15 u Novom Sadu. Nesrećnoj ženi nanete su smrtonosne povrede udarcima flašom viskija i panjem po glavi. Kako bi bila sigurna da je do kraja ostvarila svoj monstruozni naum, osumnjičena Biljana J. nesrećnu staricu potom je preklala razbijenom flašom.

Osumnjičena za ovaj krvavi zločin, Biljana J. (50) iz Stejanovaca kod Rume, uhapšena je samo nekoliko sati posle otkrića strašnog ubistva. Ispostavilo se da je iz žrtvinog stana odnela nekoliko vrednijih stvari i sakrila se u iznajmljeni stan, u nekoliko kilometara odatle udaljeno naselje Podbara.

Stravičan prizor, beživotno telo sedamdesetsedmogodišnjakinje u lokvi krvi, pronašli su sutradan njeni najbliži, i odmah obavestili policiju.

U stan nekadašnje novinarke Radio-televiziji Vojvodine, u mirnoj ulici nedaleko od Jodne banje, osumnjičena je došla u utorak u popodnevnim satima, a dok je sedela na klupi u dvorištu, i čekala da se Jaroslava vrati iz vinograda, videle su je i neke komšije.

Mada je retko kome otvarala vrata, Jaroslava je, ipak unutra pustila Biljanu J., čija je ćerka pre godinu dana bila penzionerkina podstanarka. Tada su se i upoznale.

PRVA UREDNICA "BRAZDA" CEO radni vek, Jaroslava je provela u novinarstvu. Najpre je radila na Radio Novom Sadu, a zatim je na samim njenim počecima, prešla na televiziju Novi Sad i bila prva urednica čuvene emisije za poljoprivrednike "Brazde", koja je sa emitovanjem počela davne 1975. godine, i traje i danas. Bila je i jedna od prvih novinarki na jugoslovenskom prostoru, koja je pratila život sela i probleme poljoprivrednika.

Pretpostavlja se da je osumnjičena, za kojom je, inače, Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici raspisao centralnu poternicu zbog imovinskih krivičnih dela, od Jaroslave tražila novac, misleći da je penzionerka dobro situirana. U jednom trenutku, Biljana je, kako saznajemo, nasrnula na Jaroslavu.

Da je Jaroslavin stan bio poprište krvave drame, niko od stanara nije znao, sve dok na njena vrata nisu došli najbliži, zabrinuti što ne odgovara na telefonske pozive.

- Jaroslava je trebalo to pre podne da ide na terapiju i da je ćerka odveze - kaže skrušenim glasom Nada Maksimović, sestra ubijene, još ne verujući u strašnu tragediju koja ih je snašla. - Kad je otišla po nju, i metalna i drvena vrata su bila zatvorena, pa je pomislila da je sama otišla. Pošto joj je mobilni telefon bio isključen, a na fiksni se nije javljala, ponovo je otišla do majčinog stana.

Ženu osumnjičenu za Jaroslavino ubistvo, video je i komšija Jožef Horvat, čiji je stan iznad ubijene.

- Uočio sam ženu na klupi u dvorištu, ali sam mislio da je to Jaroslava, jer zbog sumraka nisam dobro video lik, a imala je na sebi kaput nalik Jaroslavinom - priseća se ovaj komšija. - Pomislio sam da je možda popisivala struju, pa sela da se odmori.


PRIZNALA ZLOČIN

BILjANA J. osumnjičena za teško ubistvo, koja je, kako saznajemo, u policiji priznala da je počinila delo za koje se tereti, u petak će biti privedena na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu. Posle hapšenja njoj je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.