APELACIONI sud ukinuo je rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojim je bila potvrđena optužnica protiv Olivera Dulića, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja i njegovih saradnika, kojom im se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest". Sudu je naloženo da optužnicu ponovo preispita.

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da je prvostepeno rešenje o potvrđivanju optužnice protiv Dulića kojom su obuhvaćeni tadašnji saradnik u ministarstvu Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak doneto, "uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka". Ukazano je da nisu jasni razlozi dati u obrazloženju prvostepenog rešenja o "tome da skup činjenica navedenih u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, koje proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku neposredno potkrepljuju postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni kao saizvršioci počinili krivično delo".

- Drugim rečima, visina pribavljene koristi koja je, prema nalazu veštaka, iskazana na iznos od 9.033.688 dinara, zasad nije na pouzdan način utvrđena, imajući u vidu da nisu iskazani parametri na osnovu kojih je utvrđena ova vrednost, kao i u kojim pravnim aktima su ti parametri opredeljeni - ističe se u saopštenju.

Sam Dulić izjavio je u petak da veruje da ima pravde i da će se dokazati da su optužbe protiv njega, kako je rekao, konstruisane laži.

- Ovo nije kraj, ali sada verujem da pravde ima. "Nuba afera" je laž i zakon nije kršen - rekao je Dulić

Prema stavu Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Pored toga, kako se tvrdi, optuženi su "Nuba invest" stavili u povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima. Zahvaljujući povlašćenom položaju, "Nuba" je vrlo brzo sklopila ugovore sa dvema firmama iz Amerike i Slovenije, koji su donosili godišnji prihod od 3,5 miliona evra.

MINISTRI POD LUPOM

PORED Dulića, još dvojica ministara iz prethodnih Vlada našli su se pod "lupom" zakona. Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv Saše Dragina, bivšeg ministra poljoprivrede zbog navodnih zloupotreba prilikom prodaje regresiranog đubriva, kojim je oštećena pančevačka "Azotara".

Pre dve nedelje uhapšen je Predrag Bubalo, nekadašnji ministar privrede i privatizacije zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama u privatizaciji "Luke Beograd". Tvrdi se da je time oštećen budžet za najmanje 5,7 miliona evra.