U AKCIJI kosovske policije, izvedene u okolini Prištine, uhapšen je narko-bos Naser Keljmendi, poznat kao glavni finansijer i organizator prometa heroina koji na Kosovo i Metohiju stiže iz Albanije i Turske, odakle se distribuira u zemlje zapadne Evrope. Keljmendiju, koji se nalazi na crnoj listi SAD i poternici Interpola gde je označen kao jedan od najopasnijih albanskih narko-dilera na Balkanu, lisice su stavljene u nedelju uveče, oko 20 časova, a uhapšena je još jedna osoba, koja mu je pomagala u bekstvu.

- Tokom policijske akcije sprovedene u regionu Prištine uhapšen je osumnjičeni Naser Keljmendi (56), za kojim je raspisana međunarodna poternica, kao i Feud Niki (32) zbog sumnje da je pomagao Keljmendiju u bekstvu - navodi se u saopštenju kosovske policije.

Ko je Naser Keljmendi čitajte OVDE

Keljmendi je, kako ga je označio MUP Srbije, glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije. Odatle se, kako se navodi, preko Rožaja i Novog Pazara otprema u zemlje zapadne Evrope.

Kako je uhapšen Keljmendi, čije ime se osim za narko-biznis vezuje za naručene likvidacije, atentate, pucnjave i ranjavanja, kao i bombaške napade i ucene, zasad je nepoznato. Prema izvorima "Novosti", Keljmendi je jedno vreme posle bekstva iz BiH, čiji je državljanin, boravio u Dubaiju, u jednoj vrsti kućnog pritvora.


U tom emiratu narko-bos ima kuću, ali i firmu za trgovinu duvanom, odakle je kontrolisao šverc ovom robom. Posle bekstva iz BiH, Keljmendi se sklonio u Crnu Goru gde ima vredne nekretnine, ali i čijim dokumentima raspolaže. Da je to istina, potvrdio je sam, priznajući "da je glasao na referendum za crnogorsku nezavisnost".

U intervjuu koji je dao jednim novinama u Crnoj Gori Keljmendi je tvrdio da je čist pred zakonom i pred bogom, da se bavi legalnim poslovima i da nikada nije bio u sukobu sa zakonom.

Keljmendi je prvoosumnjičeni u akciji "Lutka", koju su prošle godine izveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Keljmendi, inače rođen u Peći, iz Sarajeva je pobegao prošle godine, neposredno uoči ove policijske akcije. Spekulisalo se da se sklonio u Crnu Goru, gde je, inače, često boravio, a potom i na Kosovo i Metohiju odakle mu se gubi svaki trag. Govorilo se da je utočište pronašao u Dubaiju. Ovaj narko-bos je u okviru akcije "Lutka", u kojoj je uhapšeno 18 osoba, osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška krivična dela.

OPASAN ZA AMERIKU KELjMENDI je poreklom sa Kosmeta, a ima državljanstvo BiH. U žiži javnosti na Balkanu dospeo je nakon što ga je američki predsednik Barak Obama stavio na crnu listu u pismu koje je uputio Kongresu. Uz imena lidera meksičkog kartela, Snaloa - Hozea Anotnia Sota Gasteluma, i visokorangiranog avganistanskog dilera - Sajeda Vazira Šaha, Keljmendi je označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD.

U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podneto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao "da se nije bavio nezakonitim poslovima". Njegova organizacija u BiH - prema dokumentu SIPA, ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je u ponedeljak da Keljmendi treba da bude izručen BiH.

- Zakon je ovde jasan, Keljmendi treba da bude izručen BiH na osnovu zahteva državnog tužioca, gde će biti stavljen u pritvor. Nakon toga pravosudni organi će preuzeti vođenje istrage - izjavio je Radončić.

S druge strane, u Ministarstvu pravde Kosova navode da je ekstradicija Keljmendija Bosni i Hercegovini "moguća, iako će ona biti komplikovana, s obzirom na to da BiH nije priznala Kosovo".

Keljmendi je široj javnosti u BiH postao poznat 2004. i to omaškom. Naime, bivši načelnik ilidžanske opštine, nikako nije uspevao da upamti ime hotela čiji je Keljmendi vlasnik, pa ga je, umesto "Kaza grande" zvao "Koza nostra". Ubrzo je u Sarajevu postalo jasno otkud ova "omaška", pošto je ime hotelijera sve češće "iskakalo" u pričama o obračunima u sarajevskom podzemlju.

IMOVINA ZA Keljmendija obavešteni tvrde da na računu ima oko 10 miliona evra. U SARAJEVU poseduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande", a u Podgorici stan. U ULCINjU ima stan, 11 stambenih prostorija, ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću istambenu zgradu od 1.600 kvadrata i hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".

"Kaza grande", ali ulcinjska, lansirala je Keljmendija i među "medijske zvezde u Crnoj Gori", pošto se našao u centru afere sa nelegalnom izgradnjom tog hotela. On je, kako je govorio i bivši predsednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga, 2008. uplatio 225.000 evra akontacije na ime komunalne takse za taj hotel na Velikoj plaži...

U maju prošle godine, Keljmendi se nagodio s crnogorskim Tužilaštvom, koje je odustalo od krivičnog gonjenja nakon što je uplatio novac u humanitarne svrhe. I predsednik opštine se "izvukao" iz ove "neprijatnosti" tako što je uplatio 10.000 evra u humanitarne svrhe.

Keljmendi je kriminalni pohod počeo u rodnoj Peći, kao devetnaestogodišnjak, pa je 1976. godine osuđen na godinu i šest meseci zatvora zbog pokušaja ubistva. U njegovom dosijeu u MUP Srbije, koji se odnosi na period pre sukoba na Kosovu i Metodiji, evidentiran je i zbog siledžijskog ponašanja i tuče.