Navijači iz Novog Pazara koji su nedavno raširili pano “Rešen rebus!! Srce, bubreg, pluća, živela Žuta kuća” tokom utakmice Novi Pazar – Rad nastavili su na društvenoj mreži Facebook da vređaju Srbe.

„Ekstremi“, kako sebe nazivaju su na svojoj Facebook strani, postavili su šaljivu pesmu „Na kraj sela žuta kuća“ sa podrugljivim i morbidnim komentarima i nastavili su s ruganjem zločina tokom 1999.


Uz komentar „Sarkazmom protiv sarkazma“ i podsmevanje, navijačka grupa „Ekstremi“ postavila je pesmu koja aludira na lokaciju gde su, prema izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, tokom ratnih sukoba 1999. godine pa sve do sredine 2000. godine vađeni organi Srba, a potom prodavani širom Evrope.


- Stižu privatne poruke .... kao ekstremi grupa će da se ugasi od strane beogradskih novina zato sto poziva na versku i nacionalnu mržnju – piše na profilu novopazarskih najvijača. -Neka mi se navede jedan post gde se pljuje Srbija i Srpstvo i pravoslavlje ili omalovazava na bilo koji način..... Ovo je čisto navijačka stranica ..... i normalno prepucavanja su dozvoljena sa neistomisljenicima iz drugih navijačkih grupa. Sad što se tu neko pronašao nacionalno i psuje Bule Pali kuran .Uopšte izaziva i diže tenzije .... Tekstovima Ko vam je bio Djed ????? Alija, a Spasoje Jugovic ...... Ok neka nas ugase ...... Dokazi Srbijo na kojem stepenu ti je Demokratija .

DAČIĆ: ADEKVATAN ODGOVOR DRŽAVE NA HULIGANSTVO

Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da će nadležni organi Republike Srbije "na adekvatan način reagovati nakon izveštaja Fudbalskog Saveza Srbije i UEFA, povodom nasilničkog ponašanja na nedavnoj utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije".

- Nasilje na sportskim događajima, bez obzira da li se dešava na sportskim terenima ili oko njih, ili je sportski događaj direktan povod za nasilje, a uzroci su daleko dublji i kompleksniji od same činjenice da li je neki tim pobedio ili izgubio utakmicu, u poslednje vreme postaje veoma rašireno, više kao pravilo, manje kao izuzetak - ukazao je premijer Srbije.

Podsetivši na tragični gubitak života francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine i adekvatnu reakciju policije i pravosuđa koja je usledila u Srbiji, Dačić je ukazao da je time počela šira akcija protiv huliganizma u vezi sa sportskim događajima.

- Navodim primere napada na ugledne srpske novinare, zatim adekvatan odgovor policije povodom slučaja na utakmici FK Rad i FK Novi Pazar kada je procesuirano 150 navijača zbog uvredljivih nacionalističkih parola. Nakon ovog, kao i drugih slučajeva nasilničkog ponašanja pojedinaca i grupa, nacionalni Savet za sprečavanje nasilja u sportu usvojio je Akcioni plan za sprečavanje nasilja u sportu, kao i izmene i dopune svih relevantnih zakona. Shodno tome, predviđena je još oštrija kaznena politike i ubrzanje sudskih postupaka - dodao je ministar unutrašnih poslova Srbije.