NOVI SAD - Povodom mrtvorođene bebe u novosadskom porodilištu, prvog dana ove godine, za čiju smrt roditelji Milica Ždero (38) i Saša Stanković (46), okrivljuju lekare, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u kontroli je bila i zdravstvena inspekcija i naložila da se uradi unutrašnja istraga, i da im pismeni izveštaj dostavi u roku od sedam dana. O slučaju je, saznajemo, obavešteno i Ministarstvo zdravlja, u čijoj su nadležnosti dalji postupci utvrđivanja šta se dogodilo i zašto je trudnici, kojoj je prošao termin, odlagan ostanak u bolnici i porođaj. U porodilištu ističu da bi komisija mogla da se sastane već u utorak.

Zdravstveni inspektori su, kako nam je u ponedeljak potvrđeno, bili u inspekcijskom nadzoru, pregledali su kompletnu lekarsku dokumentaciju u vezi sa spornim slučajem i narednih dana očekuju izveštaj komisije.

- Imali smo uvid u nalaze svih pregleda porodilje, urađenim u porodilištu - objašnjavaju u zdravstvenoj inspekciji. - Naloženo je da se formira komisija i uradi unutrašnja kontrola, a ukoliko bude potrebno, tražiće se i spoljašnji nadzor. Neophodno je sačekati i obdukcioni nalaz.

KOMISIJA

VRŠILAC dužnosti upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Dragan Budakov u ponedeljak je izjavio da postoji mogućnost da se komisija, formirana još ranije, sastane već u utorak. - Pored lekarske dokumentacije koju imamo u bolnici, neophodno je da porodilja donese i dodatnu - kaže dr Budakov. - Posle toga sastavićemo izveštaj i proslediti zdravstvenoj inspekciji.

Miličina trudnoća je, kako tvrdi, svih devet meseci proticala bez ikakvih problema, a termin za porođaj je bio između 21. i 23. decembra. Mada nije osećala bolove, u porodilište je otišla 26. decembra, a posle CTG pregleda, rečeno joj je da je sa bebom sve u redu i da ponovo dođe 28. decembra. I tog, i narednih nekoliko dana, dobijala je iste odgovore i uveravanja da nema razloga za brigu, a 30. decembra doktorka joj je kazala da možda neće biti primljena zbog praznika.

- Ultrazvuk je pokazao da nema dovoljno plodove vode i da je beba sitna, ali da je sve u redu i da mogu da idem kući i da dođem 1. januara, kako bi se porodila 2. januara - priča Milica Ždero šta se dešavalo pre nego što je beba umrla u njenom stomaku. - Tokom svih tih pregleda, niko nijednog trenutka nije rekao da je potrebno da ostanem, mada sam im neprestano ponavljala da sam i prvu trudnoću prenela nekoliko dana.

Kada su lekari 1. januara u popodnevnim satima, trudnicu zadržali u porodilištu, beba je nažalost već bila mrtva. Roditelji tvrde da se sve desilo zbog lekarskog nemara, a odluku o tome da li će eventualno protiv nekoga podneti tužbu, zavisiće od obdukcionog nalaza.