NAPAD na mene je politički motivisan. Nacionalisti iz Srbije su poslali siledžiju da me pretuče jer javno tvrdim da je Draža Mihailović zločinac, da je Goli otok imao opravdanje i zato što sam Crnogorac koji ne želi da se njegovoj zemlji ikad ponovi srpska okupacija.

Ovako Jovo Kapičić (92), ratni politički komesar Prve proleterske brigade i general, obrazlaže napad na njega, koji se dogodio u ponedeljak u centru Beograda, dok se Ulicom Stanoja Glavaša vraćao u stan. Kaže da nije video napadača i pretpostavlja da mu je ovaj prišao s leđa.

- Hodao sam mirno pustom ulicom, a onda kao da me je udario grom - kaže Kapičić. - S leđa me je udario u slepoočnicu tako da sam pao na ulicu i izgubio svest. U magnovenju sam video siluetu čoveka koji je mirno hodao, ali ne znam da li je to napadač. Kad sam došao sebi iz nosa mi je tekla krv. Mislio sam da ću umreti od krvarenja. Glavni udar je bio ispod oka pa je ono još zatvoreno i ne znam koliko je povređeno.

Kapičić kaže da ne poznaje ljude koji su ga doveli kući odakle je pozvao sina koji je alarmirao policiju i odveo ga u Urgentni centar.

- Dugo su me pregledali i zaključili da nemam opasne povrede, ali su rekli da moram da se odmaram zbog godina. Bojim se da mi je slomljen nos.

Kapičić nema dilemu oko motiva napada jer je, kako kaže, nezgodan oponent aktuelne politike u Srbiji.

- Pre neki dan su u Skupštini neki ljudi pitali "kako to Jovo Kapičić može slobodno da šeta Beogradom". Jedan od njih je iz stranke na vlasti, a drugi neka seljačina kome ni ime ne znam. Njih boli to što nastupam u medijima s idejama koje su u suprotnosti s aktuelnom politikom koja se vodi u Srbiji. Ovde ima još partizana i heroja, ali svi ćute, izgleda da osim mene nema nikog da digne glas.

KLjUČNI MOTIV PREBIJANjA TREĆI ključni motiv napada, smatra Kapičić, jeste njegovo isticanje da je Crnogorac. - Ovde nekima smeta što govorim da je Crna Gora bila i treba da bude država za sebe. Nikad se neću složiti s tim da je neko poklopi, kao kralj Aleksandar u svoje vreme, kad joj je ukinuo državnost, pa ju je pojahala srpska vojska. On je izgnao kralja Nikolu. Volim Srbiju, u njoj mi je porodica i tu živim, ali ne mogu da volim ljude koji vode ovakvu politiku.

Kapičić kaže da ni napad ne može da promeni njegov stav o srpskoj politici koja je, po njegovom mišljenju, "u vreme Miloševića uništila Jugoslaviju, a danas je usmerena protiv Crne Gore i Kosova".

Kapičić smatra da srpske nacionaliste posebno iritira njegov stav prema Draži Mihailoviću i činjenica da je on kao general Udbe bio koordinator tokom akcije njegovog hvatanja. Pri tom naglašava da je Mihailovića video samo tokom nekoliko sati transporta do zatvora u Beogradu i da nije imao nikakve veze s njegovim suđenjem.

- Dražu sam prvi put video kad sam se kod Višegrada ukrcao u vozilo ekipe koja ga je uhvatila u Bosni. Čak smo stali kod jednog hotela u Užicu i pitao sam ga šta želi da jede i da ću lično doneti ručak, ali on je odbio hranu i zahvalio. To je bio sav naš razgovor. Kad smo došli u Beograd ostavio sam ga Krcunu u kancelariji u Đušinoj, gde je sad Rudarski fakultet, a pozvao sam i Rankovića koji nije verovao da je Draža uhapšen. Posle toga me nije zanimao njegov slučaj. Da se razumemo: Draža je zaslužio da bude osuđen jer je bio zlikovac, a ne čuvar srpstva, stavio se u službu Nemaca i pomagao im je koliko god je mogao.

Kapičić kaže da su među inspiratorima napada i oni koji ga, kako tvrdi, nepravedno optužuju za navodne zločine na Golom otoku.

- Tamo sam bio svega tri puta u životu, a ispada da na celom Golom otoku niko nije bio kriv - osim mene! Ja sam u to vreme bio šef Državne bezbednosti Jugoslavije, a ne komandant grupe zatvorenika. Pa i danas ministri idu u obilazak zatvora, to im je posao. Bilo je grešaka na Golom otoku, Ranković je prvi rekao da je tamo bilo zatvoreno 30 odsto nevinih ljudi, ali to je bilo haotično doba. To nisu moje greške već greške sistema, kao što sistem i danas čini greške.

Operativci beogradske policije prikupljaju podatke o napadu na Jovu Kapičića. Mnogo više detalja očekuje se danas, kada bi trebalo da bude završeno ispitivanje svedoka.