ZAGREB - Vlada Hrvatske i Ministarstva spoljnih poslova zasad se ne oglašavaju povodom odluke suda u Čikagu koji se proglasio nadležnim da sudi po tužbi Srba u SAD protiv američke Agencije penzionisanih američkih generala (MPRI), koji su za vreme akcije „Oluja“ imali u Hrvatskoj imali ulogu koju oni opisuju kao savetodavnu.

Zagrebački list „Dnevnik“ piše da, iako pojedinci smatraju da je ovde reč o pokušaju diskreditacije Hrvatske, pravnici smatraju da bi Hrvatska u ovom slučaju, ipak, trebalo da poradi na, kako se navodi, tihoj diplomatiji ili angažovanju advokata.

Bivši komandant hrvatske specijalne policije Zoran Cvrik izjavio je da je američke generale „poslao tadašnji američki predsednik Bil Klinton, lično“.

Mislim da su to jadni, traljavi pokušaji prebacivanja loptice i skretanja pažnje sa činjenice da je 1991. godine Hrvatska bila grubo napadnuta i da smo mi imali suvereno pravo da se odbranimo“, rekao je Cvrik.

Bil Klinton je u svojim memoarima priznao da mu je hrvatska vojska bila favorit u tom sukobu. „Embargo na isporuku oružja nismo oštro sprovodili“, priznao je predsednik, a onda objasnio: „Dopustili smo jednoj privatnoj firmi, u kojoj su radili penzionisani oficiri američke vojske, da poboljša kvalitetu hrvatskih oružanih snaga.“ Sud je odlučio da razmotri o kakvom „poboljšanju kvaliteta“ se tu radilo. Da li je to bila „reč stručnjaka“ ili nešto mnogo konkretnije. Još od hladnog rata niko nije verovao velikim silama da se uloga njihovih savetnika zaista završavala na „savetima“.

Američki Srbi, koji su angažovali ugledne advokatske kancelarije, zato tvrde da su penzionisani američki generali s hrvatskim vlastima u ratu sklopili ugovor o proterivanju.

Ta je pomoć pre je svega bila oko edukacije, oko školstva, oko tih treninga, što se tiče i procesa odluke i toga svega, tako da je meni osobno drago da smo napravili saradnju s MPRI kompanijom“, izjavio je za „Dnevnik“, penzionisani hrvatski general Damir Krstičević.

Ali nije to sve tako jednostavno. „Poznata je činjenica da su hrvatski stručnjaci i neki amateri napravili u to vreme nekoliko bespilotnih letelica“, podseća se za radio „Slobodnu Evropu“ novinar „Jutarnjeg lista“ Krešimir Žabec. „Mislim da ih je bilo tri i to je Hrvatska vojska koristila.“ Ali Amerikanci nisu ljubitelji te „štap i kanap“ tehnologije. „Naravno, da su u isto vreme nad Hrvatskom i BiH leteli američki predatori i njihove bespilotne letelice koje su snimale celu teritoriju“, kaže Žabec i veruje da su to Amerikanci delili sa UNPRPFOR-om ali ne i sa Hrvatskom vojskom.

MPRI koji je radio neku nastavnu obuku za potrebe hrvatske vojske ne može snositi odgovornost za bilo koju odluku ili radnju hrvatske vojske“, rekao je zagrebački advokat Ante Nobilo za „Slobodnu Evropu“.

Američki Srbi američku kompaniju MPRI tuže zbog genocida i progona 200.000 Srba iz Krajine, zahtevajući i isplatu oštete u visini od više 10 milijardi dolara.


I DALJE JNA

U Zagrebu su i dalje najomiljenije priče o tome kako su Srbi otišli iz Krajine „dragovoljno“. Advokat Jadranka Sloković je izjavila da je Međunarodni sud u Hagu nesporno utvrdio da genocida nije bilo i da je srpsko stanovništvo i pre „Oluje“ otišlo sa kninskog područja po nalogu tadašnjih vlasti Srbije i JNA.