ISTRAŽNOM sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu u petak je privedena desetočlana grupa, osumnjičena za proizvodnju i distribuciju sintetičke droge - amfetamina. Ekipu predvode dvojica doktora, Milan Zarubica i Goran Lazović, šef Intenzivne nege za maksilofacijalnu traumatologiju Urgentnog centra u Beogradu.

Pripadnici Kriminalističke policije MUP Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapsili su u petak i desetog člana ekipe - Živka Lazića. U grupi je i pripadnik Žandarmerije Jovan Drča. Interesantno je da su dvojica članova već u zatvoru, gde izdržavaju ranije im izrečene kazne. Reč je o Jovici Kanaziru i Draganu Karapeševu.

Inspektori SBPOK, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, sa kojim su radili u operativnoj akciji "Doktor", uhapsili su i Slobodana Gmizića, Marka Županjca, Jovicu Drobnjaka i makedonskog državljanina Isamedinija Azizija. Ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičke droge pronađena je u Ugrinovcima.

''SLOBODNjAK''

ZARUBICA ima status "slobodnjaka" i u trenutku kada su mu stavljene lisice bio je na privremenom odsustvu. Njegovo praćenje i hapšenje odrađeno je u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, koja je pomogla i u otkrivanju Jovice Kanazira i Dragana Karapeševa.

Na adresu te kuće, u Grobljanskoj ulici, registrovana je firma "Varan hemikals", koja je vlasništvo Zarubice, dok je direktor Lazović. Sve prostorije su blokirane, pronađene su aparatura i ostala oprema, kao i nekoliko desetina kilograma raznih supstanci i sirovine koje su poslate na veštačenje.

Kod uhapšenog Gmizića policija je pronašla 66 tableta za koje je dokazano da je reč o amfetaminu. Kod Jovice Drobnjaka, prema nezvaničnim saznanjima, pronađen je kilogram ove sintetičke droge. Žandarm Jovan Drča bio je zadužen za obezbeđivanje objekta u Ugrinovcima, a bio je i logistika ostalim članovima ekipe.

Sumnja se da je lekar Urgentnog centra Goran Lazović po nalogu Zarubice i sa njim organizovao nabavku, proizvodnju i distribuciju sintetičkog narkotika. Deo sirovina je nabavljen nezakonito, a deo je išao legalno preko firme "Varan hemikals".

Prema onome što je do sada utvrđeno, amfetamini iz laboratorije u Ugrinovcima bili su namenjeni bliskoistočnom tržištu, ali i za naše podneblje. Rad u operativnoj akciji "Doktor" trajao je nekoliko meseci. Zarubica, koji je na izdržavanju zatvorske kazne od 11 godina, na koju je osuđen zbog istog krivičnog dela (proizvodnja i distribucija amfetamina), uhapšen je u svom stanu na Senjaku.