VOĐA novobeogradskog ganga Dejan Stojanović Keka i još najmanje osam srpskih državljana uhapšeno je u Brazilu, u akciji "Niva", koju već nekoliko dana vodi brazilska policija uz pomoć MUP Srbije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i DEA (Američka agencija za borbu protiv narkotika). Oni su osumnjičeni za međunarodno krijumčarenje kokaina, a svi su kod sebe imali falsifikovana lična dokumenta.

Pored Stojanovića, najpoznatiji Srbin među uhapšenima je Goran Nešić, Kekina desna ruka. On je iz Srbije pobegao pre desetak godina, pošto je na graničnom prelazu "Gradina" otkriveno 20 kilograma heroina. Osuđen je u odsustvu.

Operativna saznanja govore da se on tokom bekstva okumio sa jednim Irancem, glavnim "snabdevačem" ovog dela Evrope sa heroinom. Iz Avganistana je heroin, preko Turske, prebacivan u Evropu.

ISTRAGA
Istraga federalne policije Brazila trajala je dve godine. Zaplenjeno je 620 kilograma kokaina i, u novcu, oko dva miliona reala (846.000 evra), saopštila je policija. Ta banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paulo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u brazilskm delu Amazonije.

U akciji "Niva" koja još traje, do sada je uhapšeno 47 osoba, a pored Srba, iza rešetaka su se našli i crnogorski državljani. Saopšteno je da su lisice stavljene Alenu Memoviću, Aleksandru Sekuliću, Milanu Karanoviću...Reč je o Prijepoljcima, koji su poznati i našoj policiji. Veliku operativnu akciju izvelo je 126 federalnih brazilskih policajaca. Među uhapšenima je i jedna žena, udata za srpskog državljanina.

Nešić je uhapšen u nedelju, 1. maja, u svom letnjikovcu u Bauru, pored Sao Paula. Lisice su stavljene i Samsonu del Kastilo Aguri, filipinskom državljaninu, vlasniku restorana. On je, kako je objavljeno, bio zadužen za logistiku i isporuke droge za sve brazilske države i ostale "narko-destinacije".

Tokom prvih dana "Nive", kako nezvanično saznajemo, Stojanović je izmakao policiji, ali je ubrzo i on uhapšen. Vođa novobeogradskog klana stari je znanac srpske policije. Za njegovo ime vezivalo se nekoliko likvidacija, reketi, iznude, droga, ali i kupoprodaja fudbalera.

Stojanović se poslednji put "pojavio" u medijima krajem prošle godine kada su navijači Zvezde napravili incidente u Đenovi. U javnosti se nagađalo da je on "platio" da delije izazovu nered, jer je, navodno, jedan od fudbalera bio u njegovom "vlasništvu". Tokom transfera Stojanović je ostao uskraćen za svoj deo kolača.

Iz Srbije je vođa novobeogradskog klana, koji je gotovo jedini "preživeo" policijsku akciju "Sablja", pobegao sredinom 2006. godine. Prema operativnim saznanjima sa svojom ekipom planirao je atentat na tadašnjeg ministra policije Dragana Jočića, a potom i direktora policije Milorada Veljovića. Čak je došlo i do sukoba obezbeđenja direktora policije sa "Kekinim momcima" u blizini Veljovićevog stana u Novom Beogradu.

RADISAVLjEVIĆ: RADILI ZA ŠARIĆA?
POSTOJE indicije da su pripadnici kriminalne grupe koji su uhapšeni u Brazilu radili za veliki broj drugih grupa, pa možda i za Darka Šarića - izjavio je u petak za "Novosti" Miljko Radisavljević, prvi čovek Tužilaštva za organizovani kriminal. Prema tužiočevim rečima akcija i dalje traje. Radisavljević ističe da su oni bili deo kriminalne grupe koja je kokain nabavljala direktno od proizvođača, a zatim ga prodavala pripadnicima drugih grupa.

Veruje se da se u prvo vreme sklonio u Crnu Goru, a da je potom prešao u Hrvatsku. Nedugo zatim pobegao je u Brazil gde je sada, kako je saopšteno, i uhvaćen. Koja je konkretno uloga Stojanovića u ovom međunarodnom švercu kokaina nije još obelodanjeno, mada se veruje da je bio u samom vrhu kriminalne piramide.

Brazilska polcija je tokom akcije "Niva" zaplenila i nekoliko čamaca, novac, skupocene automobile, a locirano je više stanova i kuća, koje pripadaju uhapšenima. Reč je o 31 objektu, 15 vozila i tri broda, vrednosti 16 miliona dolara. Policija im je sve račune blokirala.

Tokom proteklih dana detaljno je pretresano 28 objekata, turistički i teretni brodovi, za koje se sumnja da su korišćeni u transportu i krijumčarenju kokaina. Postoje operativna saznanja da je ovaj narkotik stizao do luka u vodootpornim vrećama koje su izbacivane u more.

Šef federalne policije Roberto de Silva Kosta Ive rekao je da su potom osumnjičeni bukvalno "pecali", odnosno štapovima vadili te vreće. Glavne luke za transport kokaina bile su Santosa, Paranagua, Navegantes i Rio Grande, kao i neke manje na severoistoku države.

De Silva je pojasnio da je droga osim morskim, stizala i vazdušnim i drumskim putem. Dopremana je iz Bolivije, a Brazil je bio skladište, odkale je dalje distribuirana za Evropu.

- Sumnjamo da je navodni vođa ove grupe, inače srpski državljanin, boravio u Brazilu oko dve godine - saopštio je De Silva novinarima. - On je osumnjičen u Srbiji za trgovinu drogom, kao i krađu automobila i na Interpolovj je listi. Neke članove grupe je bilo teško identifikovati jer su u Brazilu koristili falsifikovana dokumenta.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da srpska policija od brazilskih kolega čeka dodatne informacije o hapšenjima naših građana, kao i da razmena podataka ide preko Interpola. Dačić je istakao i da su kriminalne grupe iz našeg regiona veoma prisutne u Latinskoj Americi, odakle se krijumčari kokain ka Africi i Evropi.

Dačić je podsetio da je MUP Srbije prošle godine potpisao memorandum o policijskoj saradnji sa brazilskim ministarstvom pravde. I naši policajci učestvovali su i pomagali u praćenju tih kriminalnih grupa.

Srpski ministar policije tada je upozorio da poslednjih godina postoji velika pretnja od organizovanog kriminala, a da jedan broj kriminalnih grupa ne samo iz Srbije, nego i iz celog regiona, boravi ali i radi u Latinskoj Americi.


MALOVIĆ: OČEKUJEMO IZRUČENjE

Ministarstvo pravde zatražiće od nadležnih organa Brazila izručenje Gorana Nešića i Dejana Stojanovića Keke, jer su u pitanju naši državljani za kojima je Srbija raspisala međunarodne poternice, rekla je za "Novosti" ministar pravde Snežana Malović.

Za Nešićem je međunarodna poternica raspisana radi izdržavanja kazne od osam godina zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog krijumčarenja narkotika, dok je za Stojanovićem međunarodna poternica raspisana u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se u Srbiji vodi zbog krivičnog dela teške krađe, objašnjava Snežana Malović i dodaje:

- Imajuću u vidu da su ove međunarodne poternice na snazi, očekujem da će oni biti izručeni Srbiji, ali tek pošto se završe krivični postupci koji se protiv njih vode u Brazilu.

Malovićeva napominje da su institucije Srbije sarađivale u akciji hapšenja ove kriminalne grupe.