OKO Novosađanina crnogorskog porekla Veselina - Veska Vukotića (51) već nekoliko nedelja vodi se prava pravna bitka. Crna Gora je pre dva dana i zvanično zatražila izručenje ovog srpskog državljanina zbog ubistva Duška Boškovića, iako je pred Višim sudom u Novom Sadu započeo postupak za isto krivično delo.

Kotorski pomorac ubijen je u prčanjskoj diskoteci "Fleš" 1997. godine. Vukotić je za ovo krivično delo osuđen u odsustvu - jer je bio u bekstvu, na 20 godina robije. Posle hapšenja u Španiji 2005. godine, on je izručen Belgiji zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu albanskog emigranta.

Međutim, Belgijanci su ga 2008. izručili Srbiji, kako bi mu se iznova sudilo za ubistvo Boškovića. Ovo tvrdi njegov advokat Zdenko Tomanović, dodajući da ne postoji nijedan razlog da se njegov klijent izruči Crnoj Gori.

MNOGO ZNAO O ŠVERCU DA Veselin Vukotić zna dosta o švercu cigareta, svedoči i podatak da je krajem prošle godine uhapšen u Novom Sadu dok je bio za volanom džipa u vlasništvu firme "Rokšped" iz Podgorice. Jedan od suvlasnika ove kompanije je Antun Stanaj, koji je uhapšen u Beogradu, i trenutno se protiv njega vodi sudski postupak pred Specijalnim sudom u Beogradu. On je optužen za organizaciju grupe koja je švercovala cigarete.

- Belgijanci su ga izručili pod uslovom da mu Srbija ponovo sudi za taj zločin - kaže Tomanović. - Srbija ne sme dalje da ga izručuje bilo kojoj zemlji da bi mu se sudilo za isto krivično delo, pa makar to bila i Crna Gora. Svi međunarodni pravni dokumenti koje je Srbija prihvatila, garancije koje je Srbija dala Belgiji, kao i domaći zakoni, obezbeđuju da Vukotić bude isključivo u nadležnosti srpskih sudova.

Upućeni u dešavanja u Crnoj Gori, međutim, tvrde da se iza zahteva za izručenje Vukotića zapravo kriju neki drugi razlozi. On mnogo zna o krijumčarenju cigareta devedesetih godina na prostorima Balkana, ali i Apeninskog poluostrva. Kao takvog, mnogi bi voleli da ga vide na klupi za svedoke.

Međutim, ima i onih kojima upravo zbog tih informacija Vukotić smeta. Pojavile su se i tvrdnje da mu je zbog svega toga čak i život ugrožen. U ovom trenutku o njegovoj sudbini odlučivaće nadležni sud u Novom Sadu. Policija ga je krajem decembra prošle godine uhapsila po zahtevu Podgorice, ali ga je pustio sud. Razlog je bio taj što je proces za ubistvo Boškovića krenuo iz početka.