AKCIJA "Balkanski ratnik" posle skoro dve godine ušla je u četvrtu fazu, a prema očekivanjima istražnih organa, trebalo bi da rezultira hvatanjem Darka Šarića, označenog kao šefa jednog od najmoćnijih kartela, jer je u utorak u Italiji izdat nalog za njegovo hapšenje.

Zajedničkom akcijom srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i italijanske Direkcije za borbu protiv mafije pre dva dana u Italiji su uhapšene 84 osobe, a u Srbiji četiri za koje se sumnja da su deo kriminalne grupe begunca iz Pljevalja.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, u utorak je za "Novosti" iz Milana izjavio da je izdat nalog za hapšenje 108 osoba za koje se sumnja da su pripadnici kartela koji je krijumčario kokain, a na listi za privođenje su i Darko Šarić i Goran Soković.

- Očekujem da će oni uskoro biti uhapšeni, a Šarić izručen Srbiji, jer ima srpsko državljanstvo - kaže Radisavljević. - U Italiji su uhapšene osobe osumnjičene da su od 2008. godine kao pripadnici Šarićeve grupe distribuisali kokain po ovoj zemlji. Postupci za trgovinu kokainom vode se u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Argentini i sada u Italiji čijim je ulaskom u krivični postupak zaokružena akcija "Balkanski ratnik".

U nalogu za hapšenje Darka Šarića ističe se da se sumnjiči za "promovisanje, organizaciju i finansiranje aktivnosti u međunarodnoj trgovini narkoticima. On, prema tvrdnjama italijanske policije stoji iza švercerskih srpsko-crnogorskih grupa, koje su nekoliko godina poslovale sa milanskim klanovima i pojedinim kriminalnim grupama sa severa Italije, kojima je prodavao drogu u isporukama ne manjim od 200 kilograma. Italijanski tužilac Pjetro Graso, u utorak je u Milanu izjavio da se radi o kriminalnoj organizaciji bez granica koja je bila u stanju da snabdeva tržište ogromnim količinama kokaina, dopremajući ih i na kućnu adresu.

Paralelno sa hapšenjem u Italiji, vodila se ista akcija i u Srbiji u kojoj su uhapšene četiri osobe. Prema rečima tužioca Radisavljevića, izvršen je i pretres stanova i drugih prostorija u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Užicu, Bajinoj Bašti i Priboju za koje se pretpostavlja da su ih koristili osumnjičeni.

U akciji kojom je rukovodila BIA, u Srbiji si uhapšeni Zlatko Đorđević (32) iz Beograda kao i Goran Živanović (37), Gordana Milivojević-Rakić (56) i Božidar Kapetanović (27) iz Kragujevca. Na teret im se stavlja krijumčarenje kokaina, koji je brodovima iz Južne Amerike stizao do italijanskih luka.

VOJNE GRUPE
ČLANOVI klana su se kretali kao vojne ili paravojne grupe, imali su veoma stroga pravila i čvrsto su ih se pridržavali - rekao je visoki zvaničnik policije Milana Luiđi Rinela. - Iako nisu govorili italijanski i nisu poznavali teritoriju, članovi tih ćelija pokazali su veliku odlučnost i značajnu operativnu sposobnost. Kretali su se uvek bez oružja i vodili su računa da ne izazovu pažnju, živeći izuzetno povučeno. Po mišljenju policije, vođe milanske ćelije bili su Srbi Nenad Dimitrijević (41), uhapšen u Milanu 8. jula 2008, i Dejan Rakić (56). Oni su imali pet "vojnika" i po pet saradnika, među kojima su bile i dve žene, zaduženi za logistiku.

Kragujevačka akcija je počela u utorak oko četiri sata i istovremeno su pretresene tri kuće.

U svom domu u naselju Aerodrom uhapšena je Gordana Milivojević-Rakić. Njena majka Rada u utorak nam je rekla da ne zna zašto je terete. Gordana, inače, dugo godina živi i radi u Austriji, trebalo je da se sledeće nedelje, posle godišnjeg odmora, javi na posao. Kuća Gorana Živanovića, koji je u tom trenutku poslom bio u Beogradu, takođe je temeljno pretresena.

U naselju Šumarice žandarmi su upali u kuću trećeg uhapšenog Božidara Kapetanovića, koji je uhapšen nedaleko od kragujevačkog Kliničkog centra. On ima registrovanu firmu za međunarodni transport.

Protiv Kragujevčana će Tužilaštvo za organizovani kriminal podneti zahtev za sprovođenje istrage, a očekuje se da pred istražnog sudiju Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda budu privedeni u četvrtak.

Inače, potraga za saradnicima Darka Šarića već nekoliko dana traje u Užicu, Bajinoj Bašti i Priboju. Pripadnici BIA, Žandarmerije i SBPO pretresli su objekte u kojima su se pojavljivali Vitomir Bajić i Srpko Klisura, koji su uhapšeni u Crnoj Gori. Pretresene su tri kuće u ovim gradovima, traženi su dokumenti i drugi dokazi.

U Bajinoj Bašti je uhapšen muškarac, čije ime se ne otrkiva, a koji je poslednjih godina živeo na relaciji Srbija - Holandija. Uhapšen je blizu Subotice, kada je nameravao da napusti zemlju. Po jedna kuća je, u potrazi za Šarićevim saradnicima, pretresena u Užicu i Priboju.

DVE MREŽE
U akciji Italijana, koja je pripremana dve godine i u kojoj je učestvovalo 300 policajaca bili su uključeni i Interpol, srpski i slovenački pripadnici MUP, a razbijene su dve kriminalne mreže. Jedna, međunarodna, sastavljena od srpskih, crnogorskih, slovenačkih i italijanskih državljana, radila je po nalozima iz Srbije i Slovenije. Druga je bila sastavljena od kriminalaca iz Milana, Koma, Torina, Đenove i Varezea. Prvi Šarićev ogranak koristio je za šverc kokaina iste švercerske kanale kojim su se nekada prebacivale cigarete.


SNEŽANA MALOVIĆ, MINISTARKA PRAVDE

JAČI OD SVAKE MAFIJE

MINISTARKA pravde Snežana Malović pozdravila je veliku akciju hapšenja pripadnika Šarićevog narkoklana.

- Akcije kao što je ova, u koju su uključene policije i tužilaštva ne samo Italije i Srbije, već i država iz regiona, najbolje pokazuju kako u praksi treba da izgleda regionalna i međunarodna saradnja - rekla je za "Novosti" ministarka Malović.

Ona je ponovila da su policija i pravosuđe još jednom dokazali da su jači i bolje organizovani od mafije i da mogu bolje da sarađuju nego organizovane kriminalne grupe.


TONA KOKAINA SUPARNIČKE N'DRANGETE

POLICIJA Italije zaplenila je u kalabrijskoj luci Đoja Tauro tonu čistog kokaina, vrednosti blizu 250 miliona evra, koju su na Apenine, najverovatnije, pokušali da prokrijumčare članovi N'drangete, suparnici klana Darka Šarića. Pljevljaci su ovu grupu izbacili iz posla sa narkoticima.

- Tona kokaina nije zaplenjena u akciji "Balkanski ratnik" i nije povezana sa Šarićevom grupom - objasnio je iz Milana za "Novosti" Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Kokain je otkriven u kontejneru za transport poljoprivredne opreme iz Brazila, sakrivene u četiri traktora. Tokom akcije, niko nije uhapšen.

- Ovo je najveća zaplena kokaina u Italiji u poslednjih 15 godina - izjavio je Salvatore Kanjaco, komandant karabinjera. - Locirali smo traktore uz pomoć britanske Agencije za organizovani kriminal. Drogu smo otkrili u metalnim cevima.

Vest o hapšenju Duška Šarića pročitajte OVDE