MILOŠ Simović spreman je da sarađuje! Očekuje se da će u što kraćem roku, možda čak i tokom sledeće nedelje, razgovor sa njim obaviti nadležni iz Specijalnog tužilaštva i MUP Srbije, posle čega će se znati kako dalje postupati sa ovim „zemuncem“.
Sigurno je da će Simović u zamenu za otkrivanje nerešenih ubistava, ali i za sve detalje ubistva premijera Zorana Đinđića, tražiti povoljniji položaj za sebe, pošto je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. A ono što ima da otkrije nije beznačajno, jer se nalazio u samom vrhu klana. U zavisnosti od „dogovora“, odlučiće hoće li podneti zahtev za obnovu postupaka koji su protiv njega vođeni i presuđeni u odsustvu. Ukoliko mu kazna za zločine počinjene u „zemunskom klanu“, posle novog suđenja, bude smanjena, steći će uslov da se „kandiduje“ za svedoka saradnika.
Posle njegovog hapšenja postavljalo se pitanje zašto je došao u Srbiju, i da li je mislio da će neprimećen preći granicu. Upućeni pojedinci smatraju da se plašio da će, ostane li u Hrvatskoj, biti ubijen, dok drugi veruju da je, na određeni način, unapred pripremao svoju predaju.
Kad je Specijalni sud u januaru 2008. godine doneo prvostepenu presudu pripadnicima klana, najavljeno je da će nove istrage oko ubistava, koja se još uvek vode kao nerešena, a sumnja se da iza njih stoji ova grupa, početi kad odluka bude pravosnažna. Za rasvetljavanje tih zločina, kako nam je svojevremeno otkriveno, bila je potrebna „dobra volja nadležnih“. U prevodu, trebalo je dati dozvolu da neko od osuđenih dobije povlašćeni status.
Da se radilo na tome, dokaz je i nedavno otkrivanje dela oružja ukradenog iz gradske Skupštine, gde je posle 5. oktobra 2000. godine doneto iz policijske stanice u Ulici majke Jevrosime. Iako zvanično nije rečeno ko je odao lokaciju, u medijima se pojavila informacija da je to učinio Milošev stariji brat Aleksandar. On je, inače, sva zlodela klana na teret stavio pokojnim Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, kao i svedocima saradnicima.
S druge strane, hrvatski mediji tvrde i da je Sretko Kalinić ponudio saradnju tamošnjim vlastima. Prema onome što je objavljeno, Kalinić je kazao:
- Mene u Srbiji čeka 40 godina, recite šta nudite i sve ću da vam ispričam.
Navodno, spreman je da svedoči o organizaciji ubistva premijera Đinđića i da otkrije imena onih koji su naručili ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka. Tvrdi se da je hrvatskim istražnim organima priznao da je učestvovao u ovom ubistvu, ali i da zna pojedinosti ubistva tada odbeglog člana klana Zorana Povića Pove, čije je telo pronađeno istog dana kad je ubijen Vukojević.
Tamošnje tužilaštvo, kako je objavljeno, oprezno je u procenama moguće saradnje sa Kalinićem. On je, prema onome što iznose mediji u Hrvatskoj, tokom dva razgovora priznao da je počinio 20 ubistava u Srbiji, Španiji, Holandiji i Hrvatskoj i da su „svi koje je ubio, to zaslužili“. Kad je reč o ubistvu u Hrvatskoj, spekuliše se da je u pitanju likvidacija Cvetka Simića, čije je telo, bez glave, nedavno pronađeno na Jarunu.
Simić je jedno vreme, kako se tvrdi, u Zagrebu boravio sa Kalinićem i Simovićem. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je da je skrivanje odbeglih „zemunaca“ finansirao neko iz Srbije, a da je novac donosila Simovićeva supruga. Ministar ističe da se ne zna tačno ko je taj finansijer, ali da smatra da će srpska policija utvrditi njegov identitet. Karamarko nije mogao da potvrdi da li bi to mogao da bude odbegli Darko Šarić.
- Do sada nije utvrđena nikakva značajna veza Simovića i Kalinića sa ubistvom novinara Ive Pukanića - izjavio je Karamarko. - Ali, kontakti iz njihovih mobilnih telefona vrlo su koristan izvor informacija za policiju. Simović i Kalinić se nisu krili samo u Hrvatskoj, već i u ostalim zemljama regiona, pa i u zemljama Evropske unije, o čemu svedoče pečati iz njihovih falsifikovanih putnih isprava.      

NEREŠENA UBISTVA
TOKOM vođenja postupka protiv pripadnika „zemunskog klana“, svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi optužio je svoje doskorašnje „kompanjone“ i za ubistva Petra Miloševića, Radoslava Trlajića, zvanog Bata Trlaja, Zorana Savića Šodera, braće Fiškal, Mirka Tomića Bosanca, Zorana Davidovića Ćande, Željka Vuletića Hamze, Željka Mihajlovića Crnogorca, Zorana Petrovića Šempe.

***********

Krunoslav Borovec, portparol hrvatske policije, za „Novosti“:
IMAMO SPISAK SRPSKIH MAFIJAŠA
Simović posedovao bosanski i slovenački pasoš

POTERNICA koju je za Milošem Simovićem raspisala hrvatska policija posle napada na Sretka Kalinića osma je u poslednjih godinu dana koju je ova država raspisala za srpskim kriminalcima. Tamošnji mediji postavljaju pitanje koliko ih je u Hrvatskoj, a Krunoslav Borovec, portparol hrvatske policije, otkriva za „Novosti“ da spisak imaju, ali nije za objavljivanje:
- Reč je o nekoliko desetina osoba, ali o tačnom broju ne mogu da govorim. Uostalom, broj srpskih kriminalaca se neprestano menja, jer jedni dolaze iz Srbije u Hrvatsku da se kriju, a drugi da rade. Kod nas je počela letnja turistička sezona i mnogi lopovi dolaze „na rad“ na Jadransko more.
Prema njegovim rečima, u Hrvatsku iz Srbije se ulazi lako, najčešće preko BiH i Crne Gore.
- Kalinić i Simović koristili su nekoliko ukradenih pasoša, skrivali se pod lažnim imenima kao obični građani, znatno su promenili izgled. Kalinić je imao hrvatski pasoš na ime Lazar Kostić, a Simović bosanski i slovenački - kaže Borovec.
Kako smo saznali u Zagrebu, policija smatra da su srpska i albanska mafija u Hrvatskoj najopasnije, jer dominiraju tamošnjim podzemljem i najbolje su organizovane. Od početka devedesetih godina, kako se tvrdi, drže poslove ilegalne trgovine drogom i ljudima, ali i legalne u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

(M. LOPUŠINA)

***********

SRPSKI “ALKATRAZ“ SPREMAN
POSLE hapšenja i razgovora u prostorijama Policijske uprave Beograd, Miloš Simović je prebačen u požarevački zatvor „Zabela“ na izdržavanje kazne. Kako je saopšteno iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, primljen je u „sedmi paviljon“, gde se nalaze osuđenici za najteža krivična dela. Ne zna se da li će biti prebačen u poseban deo ovog zatvora, „Alkatraz“, koji je završen, ali još uvek ne i otvoren. U njemu će kazne služiti osuđeni za organizovani kriminal.
Među prvima koji će stupiti u ovo zdanje biće Milorad Ulemek Legija. Njegovi „stanovnici“ biće i Zvezdan Jovanović, Radomir Marković, Zoran Jotić Jotka, Branislav Bezarević, Željko Tojaga, ali i Milošev brat Aleksandar Simović.
Ovaj objekat je sa najvećim mogućim stepenom obezbeđenja. U posebnom odeljenju zatvora je 60 ćelija, koje se nalaze u četiri odvojene celine u dva krila zgrade. Time će biti sprečena mogućnost da se u zajedničkim prostorijama nađu pripadnici istih kriminalnih grupa. Dvorište je ograđeno visokim zidom i čeličnom žičanom ogradom koja se nalazi iza čitavog prostora predviđenog za boravak osuđenika kad su u šetnji.

KALINIĆ UBIO VUKOJEVIĆA?
KaliniĆ je u zagrebačkom zatvoru, pišu tamošnji mediji, dao dva iskaza. U prvom je priznao učešće u dvadesetak ubistava počinjenih u regionu, kao i u Holandiji i Španiji, gde je tragove uklonio tako što je žrtvu „samleo u mašini za mlevenje mesa“.
Kalinić je priznao, tvrde mediji u Zagrebu, i ubistvo zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića Vuka.
Iskaz koji je pred hrvatskim organima dao Sretko Kalinić moći da bude korišćen u postupcima za rasvetljavanje krivičnih dela u Srbiji samo ukoliko je dat pred istražnim sudijom, uz prisustvo branioca, izjavila je portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić. Kovačević-Tomić je objasnila da bi u tom slučaju Kalinić u nekom budućem sudskom postupku pred srpskim sudom mogao biti saslušavan putem video-bima.
Prema njenim rečima, ono što Kalinić govori policiji u informativnom razgovoru ne može se pred našim sudom koristiti kao dokaz, ali može biti putokaz šta treba proveravati i u kom pravcu dalje voditi istragu.