BEOGRAD - Na ponovljenom suđenju Urošu Mišiću, optuženom za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk 2. decembra 2007. godine, danas je svedočio Ratko Vučković koji je bio u neposrednoj blizini mesta gde se dogodio napad.
"Tog dana sam bio na severnoj tribini. U neposrednoj blizini došlo je do gužve, saplitanja, udaranja i paljenja baklje. Pokušao sam da sprečim i prišao gomili, ali me je neko udario i povukao sam se", rekao je Vučković inače član Skupštine Fudbalskog kluba Crvena zvezda.
Gomila se, kako je posvedočio, povlačila ka istočnoj tribini i podelila na dva dela - jedna je bila oko žandarma koji se branio pištoljem i udarao i kome su u pomoć pritrčali pripadnici žandarmerije, dok se drugi deo povlačio ka istočnoj tribini.
"Video sam mahanje bakljom a ovaj koji je bio napadnut sve vreme je bio okrenut leđima. Posle izvesnog vreme video sam da se vraća ka sredini severne tribine. Bio je razgolićen do pojasa. Dao sam mu braon cipelu, sećam se da mu je ispala. Sageo se i obuo je", naveo je svedok.
Vučković je naveo da se, po onome što je video i procenio kao lekar specijalista stomatologije, nije radilo o težim povredama zbog čega je smatrao da nije bilo potrebe da interveniše.
"Ono što sam ja video bila je promena na leđima. Imao je povrede na licu koje bi se, iz medicinskog ugla, mogle okarakterisati kao povrede koje su posledice pada i udaranja", naveo je svedok.
Vučković je naveo da je oštećeni Trajković po njegovoj proceni bio svestan i "orijentisan u vremenu i prostoru", da je tri puta pucao u vazduh i da tada zaključio da je policajac.
On je naveo da ne poznaje niti da je viđao na utakmicama na koje, kako je naveo redovno ide, optuženog Mišića, dodajući da nije video da je Trajković paljen bakljom.
Na suđenju je emitovan i snimak sa utakmice na kome se vidi kako Trajković sa obe ruke drži za glavu jednog iz grupe navijača.
Na snimku je konstatovan i deo u kome oštećeni vadi pištolj i kada osoba, za koju Trajković tvrdi da je optuženi Mišić, baca baklju i beži niz tribinu.
Odbrana je zatražila da se konstatuje kako je optuženi tada bio obučen jer je osoba za koju Trajković na snimku tvrdi da je Mišić bio odeven drugačije.
U jednom delu snimka vidi se kako Trajković udara jednu osobu koja leži, posle čega su počele da lete baklje u njegovom pravcu, vidi se deo gde ga gađaju stolicama kao i povreda na leđima.
Snimak je potvrdio i priču današnjeg svedoka o tome da je Trajkoviću, kada se vratio na severnu tribinu dao braon cipelu, a i sam svedok je sebe prepoznao.
Mišić je 19. septembra 2008. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Trajkovića. Vrhovni sud Srbije je 3. marta ove godine ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.