Dan je počeo uobičajno. Ustao je, stigao na posao i krenuo da operiše zakazane pacijente.
Užički doktor Dragiša Cvijović tako je ušao u sudske i "zatvorske" anale. Postao je prvi Srbin, koji je po izmenama Krivičnog zakonika osuđen na šest meseci zatvora. I to ne u bilo kakav, već u - kućni zatvor.
Reporteri "Novosti" su sa ovim uglednim lekarom, sa 34 godine staža iza sebe i načelnikom Hirurškog odeljenja Opšte bolnice u Užicu, provele prvi zatvorski dan.
- Optužnicu i kaznu smatram velikom nepravdom, bez obzira što mogu normalno da radim, da idem kući, da živim. Ukratko, presuđeno mi je za nešto što nisam učinio, a sa time se nikada neću pomiriti - kaže dr Cvijović u svojoj lekarskoj sobi, u iščekivanju zvaničnog, pisanog otpravka presude.
Dok razgovaramo, zvone telefoni. Podršku doktoru daju pacijenti, kolege, brojni prijatelji, bez obzira što je reč o najblažoj zaprećenoj kazni. Kažu, zatvor je valjda zatvor, čak i kada nema rešetaka i čuvara.
Doktor Cvijović je osuđen jer je kolegi dr Vladimiru Stojadinoviću "izdao lažno lekarsko uverenje" da boluje od raka bubrega. Stojadinović je dokument iskoristio da pred Vrhovnim sudom svoju jednogodišnju kaznu zatvora zbog primanja mita, smanji na - šest meseci uslovno! Kada se dr Stojadinović nije pojavio na zakazanoj operaciji bubrega, reagovalo je tužilaštvo, podignuta je optužnica zbog sastavljanja lažnog nalaza.
Dok je trajao višegodišnji spor potrošeno je vreme, pa Stojadinović zbog zastarelosti predmeta iza rešetaka neće provesti ni jedan dan. Ni zbog dokazane korupcije, ni zbog dostavljanja "lažnog nalaza"!
Sa druge strane, njegov načelnik i kolega dr Cvijović pokušava kao i ostatak Srbije, da shvati - šta je "kućni zatvor", po čemu se razlikuje od uobičajenog života, jer za sada slobodno ide na posao, u kupovinu, posećuje decu... I objašnjava kako se našao u "nebranom grožđu":
- Nisam dr Stojadinoviću izdao nikakav "nalaz", niti "uverenje", to su strogo protokolisani dokumenti! Dao sam samo lekarsko mišljenje, koje nigde nije zavedeno. Moje mišljenje se čak nigde ne pominje, kao činilac prilikom smanjenja kazne mom kolegi! Navedeni su redom drugi specijalisti, mene nema ni u naznakama, a opet evo me u "zatvoru" - objašnjava prvi srpski "kućni zatvorenik".
Doktor Cvijović u svom mišljenju jeste napisao da dr Stojadinović ima maligni tumor. To je učinio, između ostalog, i na osnovu prethodnih, više puta "vađenih" i zvaničnih nalaza radiologa, urologa, patologa i drugih specijalista...
- Svi ovi nalazi govore da je reč o progresiji bolesti, smatrao sam da Stojadinović što pre mora na hirurški sto. Kada je došao kod mene, on je već imao zakazanu operaciju! Kada je Vrhovni sud Stojadinoviću smanjivao kaznu, morao se rukovoditi nalazom urologa, najmerodavnijeg kod ovakvih pacijenata. Opet, osuđen sam, mada sam svoje mišljenje napisao pod punom profesionalnom odgovornošću i iza njega stojim - ističe dr Cvijović.
Pitali smo "kućnog zatvorenika", da li je žrtva Stojadinovićevog, podmetnutog "kukavičjeg jajeta"? Uspeo je njegov kolega da izbegne zatvor, pored dokazane korupcije!
- Njegovo ponašanje ne želim da komentarišem. Znam samo da se na operaciju bubrega, niko ne poziva bez velikog razloga. Makroskopski se tumor možda ne vidi, ali je bezbroj primera da se posle operacije mikroskopski lako utvrđuje da ga ima! Što se mene tiče, znam jedino da mi je sud dozvolio da radim. Možda će se u pisanom otpravku moje presude naći i neka sankcija, ako bude tako, izboriću se za istinu jer ništa nisam lažirao - dodaje "zatvorenik", pripremajući se da posle uobičajenog utorka, krene kući.

NOVINA U ZAKONU
USVAJANjEM izmena i dopuna Krivičnog zakonika početkom ovog meseca, na snagu je stupila kazna kućnog zatvora kao jedna od novina koja nije postojala u srpskom zakonodavstvu. Ovakva vrsta sankcije može se izreći osuđenima na zatvorske kazne do godinu dana zatvora.
U tom periodu, osuđeni ne sme da napušta prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima kad je neophodna lekarska pomoć i još neki vanredni slučajevi. U suprotnom, sud će ostatak kazne zameniti zatvorom.