BEOGRAD - Osuđenik iz Kazneno-popravnog zavoda "Zabela" u Požarevcu Saša Marjančević (29) pobegao je u ponedeljak oko 11 časova iz Trećeg opštinskog suda, skokom sa drugog sprata zgrade u Timočkoj 15 na Vračaru!
On je u sudnici broj 23, gde mu se sudi za krađu vozila, iskoristio nepažnju dvojice zatvorskih stražara, istrčao u zatvorskom odelu na terasu, preskočio sims i sa visine od pet metara pao na parkiranu "dačiju logan". Jedan od čuvara je pojurio za njim, skočivši sa istog balkona, ali je Marjančević uspeo da pobegne.
Stražar se prilikom pada povredio, a na automobilu, čiji je vlasnik pripravnik u tužilaštvu Stevan Tanasijević (29), pričinjena je znatna materijalna šteta. Iako je policija stigla za svega nekoliko minuta, Marjančević je već bio daleko.
Prema rečima Dragana Miloševića, portparola Trećeg suda, Marjančevića su dvojica stražara iz "Zabele" dovela u sud na zakazan pretres u 11 časova.
- Begunac je izdržavao kaznu od pet godina i šest meseci zbog razbojništva i ilegalnog oružja, na koju ga je decembra 2003. osudio Okružni sud u Beogradu - objasnio je Milošević. - U zatvoru je od 6. oktobra 2005. zbog žalbenog postupka pred Vrhovnim sudom Srbije. Sudija je u ponedeljak, na početku pretresa, odlučio da se suđenje odloži, jer se nije pojavio jedan od svedoka i Marjančević je odmah istrčao iz sudnice, zaleteo se na terasu koja je blizu vrata i skočio.
Da sve bude još šokantnije, Marjančeviću su na pretresu skinute lisice, iako je višestruki povratnik, koji je već bežao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici i Subotici.
- Tako opasnog čoveka čuvala su samo dovojica stražara i bili su metar i po udaljeni kada im je "šmugnuo" - rekli su nam u ponedeljak zaposleni u sudu. - Iznenađeni smo i što se nije povredio, jer je pao sa visine koja baš i nije mala.
Sudija Milošević dodao je i da za poslednje četiri godine, koliko je u Trećem opštinskom sudu, nije bilo bekstva.

BEŽAO I RANIJE
SAŠA Marjančević je 30. oktobra 2007. godine "nestao" iz Okružnog zatvora u Subotici, gde je bio na izdržavanju kazne. Prethodno je robijao u Sremskoj Mitrovici, ali je iz bezbednosnih razloga prebačen u Suboticu. Zahvaljujući statusu "slobodnjaka", kojeg je dobio, popeo se na krov i odatle skočio u obližnju ulicu. Zbog bekstva Marjančevića, smenjen je dugogodišnji upravnik Okružnog zatvora u Subotici Goran Đukić.
Mesec dana kasnije policija je uhapsila Marjančevića i odmah sprovela u mnogo bezbedniji zatvor - "Zabelu". VSS je, u međuvremenu, prvobitnu presudu Okružnog suda od četiri i po godine robije povećao za još godinu.

KRISTIJAN
SLIČNO bekstvo, međutim, izveo je početkom devedesetih Kristijan Golubović. On je skočio sa trećeg sprata zgrade Petog opštinskog suda u Beogradu, ali je, za razliku od Marjančevića, Golubović prilikom doskoka povredio noge. Zato ga je Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja, na leđima nosio do automobila.