PARIZ / BEOGRAD - Pariska policija uhapsila je Crnogorce Nikolu Ivanovića (36) i Zorana Kostića (39), osumnjičene da pripadaju čuvenoj grupi pljačkaša iz bivše Jugoslavije, poznate pod imenom "Pink Panter", kojoj se pripisuju spektakularne krađe u zlatarama širom sveta u proteklih desetak godina.
U Francuskoj se u sredu pojavila vest da su Kostić i Ivanović uhapšeni u ponedeljak u hotelu u kojem su odseli, posle dugo pripremane akcije, posle čega su u utorak izvedeni pred istražnog sudiju. Očekivalo se da im bude određen pritvor.
Kostić i Ivanović su u hotelu u pariskom 18. arondismanu, na rukama, navodno, imali satove opljačkane prošle nedelje u zlatari u Lozani, kada je odneto nekoliko miliona evra. Imali su lažne isprave i, kako mediji navode, "skupa odela". Francuski policajci su hapšenje izveli u saradnji sa švajcarskim kolegama.
Policija predstavlja Ivanovića i Kostića kao važne članove pljačkaške grupe "Panteri". Ova organizacija funkcioniše po principu "bratstva i jedinstva" - njeni članovi su iz cele bivše Jugoslavije, a pretpostavlja se da ih ima skoro 200.
Sumnja se da je "Pink Panter" u poslednjih desetak godina, u 120 oružanih napada, pokupio plen u vrednosti od oko 100 miliona evra.
Francuski mediji za Nikolu Ivanovića i Zorana Kostića ističu da su rođeni u Crnoj Gori i da ih optužnica tereti za pljačke u Francuskoj, Monaku, Nemačkoj i Švajcarskoj. Tek treba da se utvrdi da li su povezani i sa nekim pljačkama u SAD, Japanu i na Bliskom istoku.
U međuvremenu, delu grupe "Pink Panter", optužene za pljačku u Tokiju u vrednosti od 1,8 milijardi dinara, nastavljen je ponovljeni proces pred Specijalnim sudom u Beogradu. Za ovo delo Aleksandar Radulović i Đorđije Rašović dobili su kazne zatvora od po 10 meseci, a Snežana Panajotović pet meseci.

CRNOGORSKI DRŽAVLJANI
SLUŽBA za odnose sa javnošću pariske policije potvrdila je "Novostima" identitet uhapšenih, istakavši da su Nikola Ivanović i Zoran Kostić crnogorski držljavljani, kao i da su imali lažna dokumenta. U konzulatu Crne Gore u Parizu u sredu su izjavili da nisu dobili zvanične informacije.