"MIRIJEVSKI" kriminalni gang, pored "dorćolskog" i "vračarskog" klana, izbio je poslednjih godina u prvi plan beogradskog podzemlja. "Specijalizovali" su se za krađu automobila, ali i njihovo vraćanje za novac. Rade ono što je nekada bila specijalnost "surčinskog" i "zemunskog" klana, pre nego što su krenuli u posao s drogom, otmicama i likvidacijama. Neki "novi klinci" iz Mirijeva, mnogo brže od svojih prethodnika, koji su pre nekoliko dana osuđeni na pet vekova robije, krenuli su i sa razbojništvima i reketom.
Vrh "mirijevskog" ganga čine petorica žestokih momaka. Njihova "karijera" traje od početka ovog veka. "Proslavili" su se 2001. kada su ukrali luksuzni "pasat", vlasništvo MUP Srbije. Naredne godine, međutim, bili su slabije sreće i policija ih je uhvatila na delu tokom krađe "golfa 4" u Mirijevu.

Hapšenja

GRUPA je nekoliko puta hapšena na "sitnijim" poslovima i privođena istražnom sudiji. Neki od njih su u međuvremenu i osuđivani. Uprkos zavidnoj "karijeri", nisu se ni približno "okitili" krivičnim prijavama poput "dorćolske" i "vračarsko-zvezdarske" ekipe. Za razliku od njih, ova poslednja dva ganga u skorije vreme vode pravi rat za narkoteritoriju i primat nad poslovima sa drogom.
Poslednjih meseci, beogradska policija, u saradnji sa kolegama iz Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, zaplenila je dosta oružja i eksploziva za koje se sumnja da je bilo namenjeno za obračune u podzemlju. Krajem prošle godine, u jednom beogradskom kafiću uhapšeno je petoro osoba i zaplenjeno "brdo" pištolja i metaka.
Oružje je kupljeno na Kosovu i Metohiji, a trebalo je da bude preprodato na beogradskim ulicama. Kao glavni kupci pojavili su se pripadnici "vračarske" ekipe, kod kojih je trebalo da završi najveći deo oružja. U toj policijskoj akciji uhapšena su dvojica "vračaraca".
Nešto ranije iza rešetaka se našao I. G., takođe pripadnik "vračarskog" ganga, kod kojeg je pronađeno pola kilograma razornog eksploziva. Paklena naprava je bila pripremljena za postavljanje ispod automobila.
- Verujemo da je "trotil" bio namenjen nekom od pripadnika suparničke, "dorćolske" ekipe - navodi naš izvor iz policije. - Najverovatnije je trebalo da bude aktiviran pozivom sa mobilnog telefona. Mi ne samo što hapsimo kriminalce, već im spasavamo živote tako što pronalazimo i oduzimamo oružje i eksplozive koje su spremili za međusobno prebijanje računa.

Obračuni

KOLIKO je krvav sukob za narkoteritoriju svedoče i ubistva na Voždovcu, nekada uporištu beogradskog kriminala. U poslednje dve godine, u naseljima Medaković i Braća Jerković likvidirano je nekoliko mladića, koje je policija dovodila u vezu sa trgovinom narkoticima. Postoje jake indicije da su "dorćolski" i "vračarski" klan "kumovali" ovim zločinima tokom "čišćenja" teritorije od konkurencije.
Prvo je pronađen mrtav Nemanja Milinović Boske, koji je tih dana pušten iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, na vikend. Pronađen je za volanom "opel astre", sa tri rane na potiljku. Veruje se da ga je izvesni narkoman "namamio" da mu donese "robu", a onda je likvidiran.
Ubrzo je na Voždovcu ubijen i Milovan Marković. I njega policija dovodi u vezu sa drogom. Nedugo zatim, usmrćen je i Mirko Đorđević, za kojeg u policiji imaju saznanja da je bio narkodiler. Krajem prošle godine, u Medakoviću je likvidiran Uroš Miladinović Urke. I za njega se sumnja da je "namamljen". Svi ovi zločini su još nerasvetljeni.

KEKA PREŽIVEO I „SABLJU“
JEDNA od malobrojnih "ekipa" u Beogradu koja je "preživela" petooktobarske promene, ali i "Sablju", jeste "novobeogradski" klan, koji predvodi Keka. Taj klan se danas vezuje za "visoki kriminal", poput onog u fudbalu, građevinarstvu, privatizaciji... Policija, međutim, i dalje ima saznanja da se njegovi članovi bave trgovinom narkoticima i to "na veliko".

STOJKE
POPUT "braće" iz Novog Beograda, i "rakovički" klan predvođen Stojketom "preživeo" je protekli period i uspešno "pliva" u tranziciji. I ova ekipa se mahom "bacila" na građevinarstvo, mada ih dovode u vezu i sa narkoticima.