DA li će se u Nišu ponaviti krvava 2002. i 2006. godina, koje su obeležili žestoki obračuni krimi-gangova? Poslednje pucnjave i bacanje bombi u gradu nagoveštavaju ovakav razvoj crnih događaja, dok u Policijskoj upravi ocenjuju da Niš ipak bezbedan grad.
Takvu ocenu dokumentuju podatkom da su skoro sve vođe krimi-klanova i neki njihovi članovi stradali u „ratu podzemlja”, vođenom pre nekoliko godina, a da se preživeli nalaze iza rešetaka.
- Činimo sve da sprečimo eventualne sukobe kriminalnih grupa - kaže Nebojša Bradić, rukovodilac Odseka za opšti kriminalitet niške Policijske uprave.
Poslednji obračun, koji se odigrao u subotu ispred niškog zatvora, kada je pucano na Jožu Antića (23), polubrata Ivana Antića Šice, koji služi zatvorsku kaznu, i devetogodišnjeg sina i suprugu ovog osuđenika, u Nišu se ocenjuje kao svođenje neraščišćenih računa kriminalnih grupa. Nagađa se da jedan klan nije zadovoljan sudskom presudom kojom je Ivanu Antiću Šici izrečena zatvorska kazna, pa je odlučio da pravdu uzme u svoje ruke i osveti se njegovim najbližima.
U niškoj policiji o tome zasada ćute. Takođe, nisu ni potvrdili niti demantovali da li eventualno s pucnjavom ispred Kazneno-popravnog doma ima veze bacanje "kašikare" na kuće Milana Đ. (34) u Raćiševoj ulici, u nedelju posle ponoći. A da se u Nišu nastavljaju obračuni, ukazuje najnovija pucnjava od pretprošle noći. Zasada nepoznata osoba je u utorak, oko 3.45, ispalila dva hica iz vatrenog oružja na kuću Milana S., u Ulici prote Gagulića. Jedan metak je probio vrata a drugi prozor, a završili su u prostorijama u kojima nikog nije bilo.
Niška crna hronika, u kojoj se odigralo četiri ubistava na uzavrelom asfaltu, okarakterisana je kao obračun dobrih poznavalaca policije zbog podele teritorije i prevlasti na tržištu. Razračunavanje je počelo 1. jula 2006. godine, kada je u četiri časa ujutru, ispred zgrade u kojoj stanuje, u Ulici Božidara Adžije 66, ubijen jedan od poznatijih žestokih momaka Radoljub Kanjevac (35). I dalje nepoznati napadači, Kanjevca su ubili u momentu dok je izlazio iz svog tek parkiranog automobila.
U vatrenom obračunu klanova 10. septembra u Ulici carice Teodore u Niškoj banji, ubijeni su Miljan Miljković (26) iz naselja Nikola Tesla i Saša Martinović (24) iz Niša. U razračunavalju je učestvovalo više lica, a u policiji su potvrdili da su svi učesnici identifikovani, ali da se nalaze u bekstvu. Početkom ove godine, jedan do osumnjičenih aktera je uhapšen u Italiji.
Stari znalac organa gonjenja Branko Simić (31), zvani Sima Nosonja, ubijen je 6. decembra uveče ispred kafe noćnog bara “Opera” u Jeronimovoj ulici. Likvidiran iz u svom vozilu iz vatrenog oružja, a teško je povređena Ivona D. (20) iz Niša, koja se nalazila na mestu suvozača.

PREVEDEN OSUMNjIČENI

POLICIJA je privela jednu osobu, za koju se sumnja da je akter subotnje pucnjave ispred niškog zatvora. Istraga bi trebalo da utvrdi njegovu eventualnu umešanost u ovaj događaj.