MISLITE da ste najbolji?
Mi to jesmo!
Ovim sloganom završava se dokumentarni film o Protivterorističkoj jedinici Žandarmerije MUP Srbije, najmlađe jedinice specijalaca u srpskoj policiji.
Sa osmehom na licu, potpukovnik Goran Dragović, komandant PTJ, posmatrao je kadrove promotivnog dokumentarca, rađenog da bi se sa našim upoznali specijalci francuske policije RAID. Ekranom su prolazila hapšenja kriminalaca, izručenja terorista, obezbeđenja poznatih ličnosti, akcije, vežba u ambasadi SAD u Beogradu...
- U filmu nismo otkrili sve finese. Svaka jedinica mora nešto da sačuva kao tajnu - počinje komandant. - Teško je odlučiti ko je naš najbolji specijalac. Sva četiri naša tima su podjednako jaki i dobri. I ronioci, i padobranci, kao i alpinisti i snajperisti.

LAŽNA FAMA
KOMANDANTU nije jasno zašto se stvara fama oko ove jedinice. U medijima se pojavljuju samo u negativnom kontekstu, dok se pozitivne stvari, namerno ili ne, prećutkuju.
- Ne bežimo od činjenice da su u PTJ i bivši pripadnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije - naglašava Dragović. - Ali, tu ništa nije sporno. Svi koji su kod nas, prošli su bezbednosne provere. Znači, momci su čisti, nisu bili u kriminalnim vodama.
Prvi put od osnivanja, od Đurđevdana 2003. godine, komandant i celokupan PTJ, u svojoj bazi u Lipovici, bez čuvenih crvenih "fantomki" na glavama koje smo viđali i na poslednjim snimcima hapšenja "carinske mafije", otvorili su vrata za novinare.
- Bez lažne skromnosti, PTJ je najbolja među kolegama u regionu što dokazuju i mnoga priznanja - nastavlja Dragović. - Teško je postati i napraviti specijalca. Kod nas mogu samo da uđu pripadnici Žandarmerije, koji prođu dvomesečni rigorozni test. Prošle godine prijavilo se 150 žandrma. U PTJ je primljeno samo njih osam.
Komandant iznosi i kompletnu ličnu kartu jedinice od 200 ljudi. Od ukupnog broja 150 su operativci.
Imaju četiri tima, po dva za ruralnu i gradsku sredinu. Tu su snajperisti, alpinisti, padobranci, ronioci, vodiči pasa, medicinski tehničari, i naravno, logistička baza.
U ličnom arsenalu svaki specijalac ima tri poštolja - "glog 17", "CZ 99" i revolver manjeg kalibra. Tu je i automatska puška "hekler i koh" sa celokupnom dodatnom opremom, kao i "M70" - "kalašnjikov". Razmišlja se i o nabavci univerzalna automatskih pušaka "M4" (SAD) ili "auk štor" (Austrija).

ŠAMPION
U voznom parku PTJ su džipovi i američki "hameri", a modifikacija, delo domaće industrije, začudila je i same Amerikance.
- Veliki problem jedinica ima sa prostorom - navodi Dragović. - Na dva hektara tek smo na kraju 2006. godine dobili fiskulturnu salu i teretanu. Zbog manjka prostora vežbamo na "Marakani" i u Lazarevcu, ali i na raznim poligonima.
U redovima PTJ su vrhunski strelci i nezvanični šampioni u raznim borilačkim sportovima. Među instruktorima je i Nebojša Milošević iz reprezentacije Srbije u kik-boksu, koji se trenira uz džudo, ruski sistem...
Pored stalne borbe protiv terorizma, svakodnevni zadatak specijalaca je obezbeđenje aerodroma "Nikola Tesla". U slučaju krizne situacije, PTJ preuzima komandu nad celokupnom našom najvećom vazdušnom lukom.

BRZINA
O uvežbanosti i brzini PTJ govori i da su u 13 akcija, u osam gradova u Srbiji, izveli istovremeno hapšenje članova "carinske mafije". Pripadnici PTJ su i sproveli Sretena Jocića-Jocu Amsterdama iz Holandije, Dejana Milenkovića Bagzija iz Grčke i Ridvana Rašitija (ubice radnika BIA) iz Švajcarske, kao i prebacivanje Madžida Bušara, člana "Al Kaide" osumnjičenog za terorističke napade u Madridu.

SAMO SPECIJALAC
KOMANDANT PTJ Goran Dragović je specijalac od glave do pete. Rođen je 1967. godine u Andrijevici, živeo je na Kosovu i Metohiji, a od 1992. godine je član Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije u Prištini. Kratko je radio kao instruktor, a kasnije je postao šef tima za blisku borbu. Dugo je bio i kapiten policijske reprezentacije.
Posle povlačenja srpskih snaga sa Kosmeta, dao je otkaz u policiji. U MUP, tačnije u Žandarmeriju, vraća se 2002. godine.