KRIMINALISTIČKA policija SUP Beograd i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) izveli su munjevite akcije na nekoliko lokacija u Beogradu. Uhapšeno je 19 osoba i nađena velika količina oružja, droge, ali i kradene robe.
Za uhapšene se veruje da pripadaju doboro organizovanoj kriminalnoj grupi. Oni su osumnjičeni za zločinačko udruživanje, razbojništvo, nedozvoljeno držanje oružja i municije, neovlašćeno držanje i trgovinu narkoticima, više teških krađa...
Uhapšeni su Jovan B. (29), Predrag M. (28), Dejan P. (32), Zoran S. (33), Duško K. (29), Branko B. (28), Zoran P. (27), Branislav V. (33), Nikola V. (34) i Aleksandar V. (33).
Sumnja se da je ova desetorka u poslednjih godinu dana na teritoriji Beograda počinila više teških krađa i to provaljivanjem u prodavnice tehničke robe i butike. Šteta, pojedinačno, iznosi od milion do osam miliona dinara. Tokom pretresa više kuća i stanova, pomoćnih prostorija, kao i garaža, policija je pronašla veliku količinu garderobe, sportske opreme, tehničke robe...Nađeno je i pet pištolja, automatska puška, kao i alat koji im je koristio za pljačke i obijanje. Zaplenjeno je i 330 grama kokaina.
Zbog prikrivanja i podstrekavanja ove grupe na krivična dela, iza rešetaka su i Mihajlo Ž. ( 28), Dragan M. (39), Siniša P. (33), Vukosav V. (35), Nenad M. (26), Darko R. (32), Vojimir S. (28), Srđan Ć. (36) i Maja M. (23).
Policija nastavlja rad na ovim slučajevima, a privedenima je određeno zadržavanje od 48 časova. Jučerašnja akcija specijalaca i kriminalsitičkih inspektora usledila je posle višemesečnog temeljnog rada. U njoj su učestvovali i policijski psi.

PRATE SAMO SUMNjIVE
POGRANIČNA policija unazad godinu dana, a možda i duže, beleži ulaske i izlaske osoba koje su "interesantne i značajne za rad policije". Ova naredba odnosi se najviše na osobe iz kriminalnih sredina, kao i onih koji su sa njima u vezi.
Depešu sa ovim nalogom potpisao je pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti Miroslav Milošević. Prema tom nalogu beleže se ulasci i izlasci iz zemlje ne samo osoba sa kriminalnim dosijeima, već i one koje su "interesantne sa bezbednosnog aspekta".
- To se, međutim, ne odnosi na javne ličnosti, kako neki mediji navode - pojašnjavaju u MUP Srbije. - Svaka zemlja mora da vodi računa kada joj osobe sa kriminalnim dosijeima ulaze, odnosno izlaze iz zemlje. Naravno, da će takav izveštaj pogranične policije odmah da bude prosleđen u centralu MUP. Tu je analitika, obaveštajni sektor, uprava kriminalističke policije...
General Miroslav Milošević je postupio po Zakonu o policiji, koji jasno definiše nadležnost i pravila službe, kada je u pitanju bezbednost države, kao i ličnosti koje su značajne za njenu sigurnost, protumačio je Miroslav Mirčić, informaciju da policija beleži ulaske i izlaske osoba "interesantnim za rad".
Dajući ovo tumačenje, predsednik skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost, smatra da formulaciju o javnim ličnostima ne treba široko tumačiti. Po njemu, jasno je da je ova naredba data zbog kretanja ličnosti iz takozvanih kriminogenih krugova, i da država "mora da zna ko ulazi, a ko izlazi iz zemlje".
Pored podataka o prolasku ili ulasku za policiju interesantne osobe, u pisanoj informaciji se navodi i način na koji prelazi granicu (marka automobila, avion...) kao i sa kime je bila u društvu.
Z. U. - I. L.