SAŠA Petrović (31), prvi je optuženik koji je u potpunosti priznao da je bio član "zemunskog klana" i da je pomagao pri likvidaciji Srđana LJujića. U opširnom priznanju kazao je da je klan stvorio Dušan Spasojević, zvani Šiptar, koji je naređivao ostalim članovima da izvrše brojne likvidacije u Beogradu, a ovi su ga bespogovorno slušali.

-Priznajem dela koja su mi stavljena na teret i priznajem krivicu - obratio se sudijama optuženi Petrović.

Potom je ispričao da je Spasojević naredio likvidaciju LJujića zato što je čuo da ovaj hoće njega da ubije stavljanjem bombe ispod automobila. Smrtonosne hice u LJujića, po rečima optuženog, ispalio je Vladimir Milisavljević, kojeg su, inače, ostali članovi klana zvali "Vlada Budala" zato što je jedini imao završen faklultet.

KURIR I NARKOMAN
GOVOREĆI kako je Spasojević osnovao zločinačko udruženje (zemunski klan), Petrović je rekao da se sa Spasojevićem upoznao 1993. a godinu kasnije i sa Miletom Lukovićem Kumom.

-Bio sam narkoman, i oni su mi 1996. dali novac da odem na lečenje u Rusiju - nastavio je Petrović.-Spasojević je sa mojom sestrom imao dvoje dece. Do 2000. godine već sam za njih radio sa heroinom, ali sam imao probleme sa policijom pa je Kum izdejstvovao kod Dušana da me prebaci u Novi Sad. Tamo sam kontrolisao Čodu, koji je prodavao heroin za Dušana. Pazio sam da li se roba miksuje, da nekoga ne maltretiraju, nosio sam novac Dušanu u Beograd i to je tako išlo sve dok 2003. nisam uhapšen.

Da li je Spasojević imao grupu za bavljenjem krivičnim delima i bio njen vođa -upitao je sudija Marko Kljajević.
-U početku, 1993. godine, nije. Bili su samo on, Kum i Nikola Bajić. Grupa je potom počela da raste, došli su braća Aleksandar i Miloš Simović, dva Jurišića, braća Fiškali iz Požarevca. Ma, to je postalo kamarila od mnogo ljudi. I LJubiša Buha Čume bio je tu, Dejan Milenković Bagzi takođe. Zapravo, svi iz Surčina bili su u dobrim odnosima sa nama iz Zemuna.

Jesu li vršili krivična dela i koja?
-Braća Simović su krali kola. Bajić je držao kafić i trgovao automobilima. Jurišić, Marko Petrović i Dušan Krsamnović imali su neko razbojništvo zbog čega su završili u zatvoru. Miladin Suvajdžić je otet i doveden u Zemun, držan u nekom podrumu, tukli su ga, pa je i on prišao grupi. Fiškale je Spasojević upozao preko Buhe.

Prodavali ste heroin, pa objasnite kako je funkionisao sistem, jesu li Spasojević i Luković bili vođe i davali naređenja?
-Dušan je bio vođa, a ne Luković. Krajem 1998. kad je grupa oformljena preuzeo je sve konce u svoje ruke. Nije nam dao da bez njegove dozvole odemo ni u Mek Donalds, da kupimo ženi auto, makar to i "preglica" bila... Svi su ga se plašili, osim Lukovića. Posle ubistva Petrovića sve je poprimilo ozbiljnije razmere, jer smo znali da to može da se dogodi bilo kome od nas. Spasojević je bio mozak svih operacija. Nikome od nas ne bi palo na pamet da nekog ubijemo, to su bile njegove ideje.

BEZ POGOVORA
Kakav je bio odnos između optuženog Milana Jurišića Jureta i Spasojevića?
-Bez pogovora je radio sve što Dušan traži. Ako Dušan kaže da ubije nekoga, morao je to da uradi da se njemu to ne bi desilo. Bilo mi je dosta tog života u stalnom grču, pa sam ga 2000. molio da mi dozvoli da se bavim taksiranjem, što je odbio, a ja više nisam smeo da pitam. Samo se Bajić na elegantan način izvukao (počeo da pije i da se kocka - prim. aut), a Dušan je kazao da ga neće ubiti dok mu je majka živa jer je već bila izgubila dvoje dece.

A kakav je odnos bio između optuženog Sretka Kalinića i Spasojevića?
-Do 2000. Spasojević ga je krio i niko nije znako kako Kalinić izgleda, osim Lukovića. On je bio glavni "pucač" sve dok se nije slupao kolima i polomio kičmu, i kasnije, kad se oporavio, nastavio je. Tada ga je poznavalo celo jezgro grupe. Znam da je sa Lukovićem ubio Šljuku i Cunera. Ubio je i Todora Gardaševića, Mirka Bosanca, Zorana Davidovića Ćandu, Branislava Lainovića, Batu Trlaju, Zorana Uskokovića Skoleta, a učestvovao je u otmici Hamze. To sam saznao od samog Kalinića i od Lukovića.

Šta znate o odnosu optuženog Ninoslava Konstantinovića i Spasojevića?
-Viđali su se u Šilerovoj. Ninoslav je za njih radio sa drogom. Mislim da su se okumili u Ostrogu. Dušan je voleo Ninoslava.

Šta znate o ubistvu Marka Petrovića?
-Dušan je rešio da ga ubije. Najpre su pričali da je nestao, pobegao u BiH. Luković mi je rekao da su Petrovića ubili i zakopali u nekoj šumi Jurišić i Krsmanović.

Kakvi su odnosi bili između optuženog Nikole Bajića i Spasojevića?
-Znali su se i pre mene. Bajića je voleo, platio mu lečenje u Rusiji. Dušan mu je naređivao, ali je Bajić pametno izašao iz cele priče. Bajić je vozio automobil prilikom ubistava Mirka Petrovića, Zorana Davidovića Ćande, Zorana Uskokovića Skoleta, Bate Trlaje, a za ostale ne znam. Bio je odličan vozač, govorio je Dušan, i nedostajao mu je kad je otišao.

Po čijem nalogu je ubijen Todor Gardašević?
-To je naredio Spasojević, zato što je Gardašević bio kum Andrije Draškovića. Dušan je hteo da ubije i Draškovića. Kalinić mi je pričao da je Gardaševiću pucao u glavu.

Šta znate o ubistvu Branislava Lainovića?
-Ubijen je po Dušanovom nalogu. Dušan je smatrao da Lainović hoće da ubije Miladina Suvajdžića i da to ubistvo podmetne njemu.

Ovo priznanje optuženog Petrovića publika u sudnici, tačnije porodice optuženih propratila je meškoljeći se.

OTMICE
GOVOREĆI o otmicama, Saša Petrović kazao je da je znao samo za otmicu Vuka Bajruševića.

Jednom prilikom otišao je u stan Marka Petrovića, gde ga je, kako je tvrdio, poslao Dušan Spasojević da odnese hranu. U sobi je zatekao jednog mladića, koji je sav umotan u traku i vezan lancima ležao na kauču. Petrović mu je kazao da je to brat Bojane Kovačević, udovice Vladimira Kovačevića Trefa. Za otmice Suada Musića i Milije Babovića, Petrović kaže da nije znao.

NEDELJNO 28.000 EVRA
SAMO prodajom droge u Novom Sadu, Dušan Spasojević je nedeljno zarađivao 28 hiljada evra. Ovu tvrdnju izneo je Saša Petrović, dodajući da je Spasojević imao svoje ljude u skoro svim krajevima zemlje.

- Za Zemun je bio zadužen Milan Jurišić Jure, Karaburmu Ninoslav Konstantinović, Požarevac Mlađan Mićić - rekao je Petrović. - Znam i da je Dušanu Maričiću Gumaru (komandant JSO) i Nenadu Šareu (pripadnik JSO) Spasojević kupio stanove, a pričao je i da je pravio zgradu za JSO. Milorada Ulemeka Legiju sam samo nekoliko puta video, ali nismo se nikada družili.

Petrović je za ubistvo Velibora Iličića u Novom Sadu optužio Dušana Krsmanovića i Milana Jurišića Jureta. Iličić je ubijen po nalogu Spasojevića zato što se mešao u posao Dalibora Nišavića Čode.

BRANI SE ĆUTANJEM
OPTUŽENI Đorđe Slavković odbio je da da svoju odbranu, dodajući da će to učiniti tokom postupka - kad oceni da je najbolji trenutak, kako ne bi došlo do eventualnih manipulacija. Na isti način Slavković je postupio i pred istražnim sudijom u aprilu i junu prošle godine.

Prema optužnici, na teret mu se stavlja zločinačko udruživanje, pomaganje u ubistvu Željka Bodiša, kao i da je bio saizvršilac u ubistvu Ivice Jovanovića.