BRUTALNO ubistvo u Beogradu Ljubomira Markovića Kiće (37), jednog od vođa navijačke grupe "Alkatraz", počinio je mlađi muškarac koji je u trenutku zločina bio obučen u tamnu odeću - kratak kaput, ispod kog je držao oružje, i imao je kapu na glavi. Kako "Novosti" saznaju, policija ispituje podatak da je napadaču signalizirano kada meta izlazi iz "balona". Jedan od svedoka je naveo da mu se učinilo da je čuo zvuk pištaljke, a nedugo zatim i smrtonosne hice.

Policija je i u subotu nastavila da pregleda mesto gde je ubijen Marković. Donekle je rekonstruisano i njegovo kretanje tog dana. Uveče je otišao na zakazanu utakmicu u sportskom balonu u Ulici Grčića Milenka.

- Kada je završio sa sportom, istuširao se i krenuo kući sa jednim drugarom - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi. - Čim je počeo da silazi niz stepenice, pažnju mu je privukla tamna prilika, koja je u tom trenutku ubrzala korake. Počeo je da beži ka pumpi, gde mu je bio parkiran auto, i u jednom trenutku izvukao pištolj "tetejac" pokušavajući da se odbrani. Zločinac je bio brži. Pogodio ga je četiri puta u telo i Marković je tada pao. Prišao mu je i još dva metka mu ispalio u glavu. "Overio" ga je!

Zaprepašćeni prolaznici, kao i oni koji su izlazili iz "balona", bacili su se na asfalt, pokušavajući da izbegnu metke.

- Kada je bio siguran da je obavio krvavi posao, napadač je potrčao ka kraju ulice, gde ga je, prema prvim informacijama čekao "BMW X5", šabačkih tablica - navodi naš sagovornik. - Policija je celu noć tragala za tim vozilom, ali ga nije bilo. U međuvremeno se saznalo da su te tablice nedavno ukradene.
Prostor oko pumpe i "balona" u Ulici Grčića Milenka pokriva oko 11 sigurnosnih kamera. Čak četiri su usmerene ka mestu na kojem je likvidiran Marković. Prema nezvaničnim informacijama, nakon što je ispalio smrtonosne hice napadač je pobegao niz ulicu u smeru ka Ustaničkoj ulici.

PROČITAJTE JOŠ:
NAJOKRUTNIJE UBISTVO KOJE JE TRESLO JUGOSLAVIJU: Šefka Hodžić ubila prijateljicu i iz njene utrobe izvadila bebu

Radnica u "balonu" iz kog je Marković izašao pre same likvidacije kaže da ga je znala iz viđenja, kao i njegove drugare, te da su imali korektan odnos.

- Bilo je jezivo. Nemam šta da kažem, ništa više sem da je bilo strašno. Poznavala sam Kiću i sve te momke koji su dolazili, nismo bili bliski, ali smo se uvek lepo javljali jedni drugima, jer ja radim u "balonu" - ispričala je devojka.

U trenutku kada su odjeknuli pucnji, na benzinskoj pumpi je bila samo jedna radnica. - Koleginica je bila prestravljena. Pucnjava ju je zatekla u magacinu, od straha se sakrila iza rafa i legla na pod - pričaju zaposleni na pumpi koje su reporteri "Novosti" u subotu zatekli.

Na oko 50 metara od mesta zločina je i Osma beogradska gimnazija, u čijem dvorištu je u petak uveče bilo puno đaka, jer se nastava završila oko 20 časova. Dece je bilo i u "balonu", jer je u večernjem terminiu bio u toku trening za mališane. Na mestu na kojem je Marković izdahnuo u subotu su se mogle videti i dve crvene ruže zakačene za stubić. Po asfaltu je bilo tragova krvi.

Inspektori beogradske policije ispituju Markovićeve drugare, prijatelje i članove porodice. Pokušavaju da dođu do podatka da li je znao od koga mu preti opasnost i da li je dobijao pretnje. Činjenica da se nije odvajao od pištolja, čak ni kada je išao na sport, mnogo govori. On je 2017. izašao sa robije, na kojoj je proveo devet godina zbog učešća u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona.

Kada je izašao iz zatvora oženio se i dobio dete. Redovno je trenirao, a te njegove navike, po svemu sudeći, znali su i organizatori likvidacije.

- Ubica je bio suviše samouveren - navodi naš izvor. - Nije se čak ni maskirao. Sasvim je moguće da je došao sa strane. Ipak, zabrinjava činjenica, što se vidi i na snimku, da je reč o veoma mladoj osobi.


SLUČAJNOST, ILI...?

ZVUK pištaljke, prema dosadašnjim rezultatima istrage, čuo se i pre surovog ubistva Aleksandra Saleta Stankovića, jednog od vođa navijača Partizana. On je ubijen 13. oktobra 2016. godine na raskrsnici Bačvanske i Ulice gospodara Vučića, u blizini Centralnog zatvora (CZ) u Beogradu. On je bio u automobilu i stao je na semaforu, a dvojica napadača su pucala iz "kalašnjikova".

Još jedna sličnost, osim pištaljke, postoji između ovog i preksinoćnog zločina. Obe žrtve su pre smaknuća bile u sportskim objektima. Stanković u teretani, a Marković u balonu.OPROŠTAJ NA TRIBINAMA

NAVIJAČI Partizana (sve tri frakcije) oprostili su se na utakmici sa Vojvodinom od tragično nastradalog Ljubomira Markovića Kiće. Prvi su se sa "istoka" oglasili "zabranjeni" skandiranjem "Marković Kića", zatim su se transparentom i pesmom oglasili partizanovci, a na isteku 38. minuta od Markovića su se oprostili i navijači sa južne tribine.

DVA PRAVCA ISTRAGE

POLICIJA u ovom trenutku ima dva pravca istrage koji bi mogli da dovedu do rasvetljavanja ovog ubistva. Jedan su navijački sukobi i poslovi, a drugi ide ka ekipi koja je organizovala ubistvo Aleksandra Stankovića. Šta bi mogao da bude motiv, biće jasnije narednih dana.