OSNOVNO javno tužilaštvo u Čačku, odeljenje u Ivanjici, podnelo je u petak sudu optužni predlog protiv Radoša Milovanovića, direktora preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana i još dvojice rukovodilaca Vladimira Lončarevića i Tome Stojića, zbog nesreće koja se dogodila u pogonu fabrike 14. jula 2017. godine, kada su nastradali radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

PROČITAJTEI: Lučani: Nesreća u "Namenskoj", teško povređen radnik

Optužnim predlogom na teret im se stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Ukoliko sud potvrdi optužni predlog, sledi suđenje pred Osnovnim sudom u Ivanjici.

Porodica Milivojević, čiji je sin poginuo u "Namenskoj" od početka je tražila da se utvrde odgovornosti rukovodioca firme, jer je, kako veruju, zbog njihovih propusta u bezbednosnim procedurama i došlo do tragedije. Oni ističu da dokazi postoje, ali da optužnice nije bilo dve godine, jer je tužilaštvo navodno, u strahu od direktora "MB Namenska".

"PRVA ISKRA", "GRMEČ"... ADVOKAT porodice Miliovojević Vladimir Todorić, podsetio je da su ljudi u vojnoj industriji već decenijama "nedodirljivi", a da se gubitak života radnika opravdava cenom za to što su svesno odabrali rizičan posao. - To se vidi ne od 2012. već još od od 90-ih i 70-ih godina. Imate slučaj iz "Grmeča" 1995 godine gde je poginulo 11 ljudi, a suđenje nije završeno. Za slučaj stradalih radnika "Prva iskra Barič", od 2006. godine, bila su samo bila tri ročišta. Ono što je najfrapantnije jeste da tužilaštvo, u tim slučajevima, ne reaguje, ne traži ubrzanje, jednostavno njima je ok da to toliko traje...

Prilikom nedavne posete Aleksandra Vučića, predsednika Srbije Lučanima, prišao mu je otac stradalog radnika Milovan Milivojević, sa molbom da slučaj dobije sudski epilog.

- Predsedniku sam se obratio kao roditelj roditelju - istakao je Milivojević. - Rekao sam: "Vi ste trenutno predsednik, do kada ćete biti to se ne zna, do kad vas narod bude hteo, ali Vam se obraćam kao roditelj. Dve godine kako je moj sin nastradao sad će 14. jula, tad ću biti na groblju, a posle toga ću doći ispred Predsedništva. Ne bude li se dotle ništa pokrenulo, tu ćemo biti dok ne pocrkamo ili dok ne isteramo pravdu za našeg sina, koji je inače, 21 žrtva "Milan Blagojević - Namenska".

Porodica je rekla da im je predsednik Srbije obećao da će se za nekoliko dana slučaj pomeriti sa mrtve tačke, a 17. juna, Aleksandar Vučić ih je i primio u svom kabinetu:

- Mi smo njemu rekli sve što nas muči, a šta će biti dalje videćemo. Ipak, predsednik nam je obećao da će se, za nekoliko dana, sve znati. Želimo da se, konačno, nešto preduzme. Predsednik je obećao pomoć i mi mu se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i razumevanju i maksimalno mu verujemo.

ODBILI NAGODBU

OTKAKO se nezgoda desila, porodica Milivojević javno iznosi dokaze o kršenju procedura zaštite na radu. Dve godine otvoreno upiru prstom u Radoša Milovanovića, koji je na čelu najpoznatijeg preduzeća u Lučanima od 1982. Tvrde da je on uticao na tužilaštvo, jer nisu hteli materijalno da se nagode, već žele kaznu za odgovorne.