TOG kobnog 19. februara Mile nije razdužio lampu, nije otišao u rudničko kupatilo, već je otišao da se druži sa boljima nego što smo mi. Sa Mirom Kljakićem, Miljom Simićem i Željkom Miletićem - deo je potresnog govora kojim se u ime svih prijatelja Mileta Škorića, poginulog rudara, oprostio njegov poslovođa.

Nesrećni čovek stradao je u jami "Resavice" 19. februara, a sahranjen je u četvrtak na groblju u Resavici. Potresan govor, u prisustvu brojnih kolega i porodice, održao je njegov nadzornik, drug i prijatelj Bojan Radovanović, koji radi u "Senjskom rudniku", u kome je Mile proveo svoj radni vek. Posle njegovih reči, nastupio je potpuni muk na groblju koje svojom strminom i nepristupačnošću neodoljivo podseća na hodnike u kojima rudari zarađuju svoj znojem i opasnošću natopljen hleb. Dok su pripadnici Spasilačke čete spuštali sanduk u grob, nebom se prolomio jeziv krik Miletove supruge Danijele. Zaparao je srca svih koji su došli da mu odaju poslednju počast: "Šta će mi ovakav život. Zašto Mile? Kako ću da živim bez tebe?" Njene isprekidane jecaje nadjačalo je dobovanje zemlje koju su rođaci, kolege i prijatelje bacali na sanduk.

Pročitajte još - SUPRUGA NASTRADALOG RUDARA OČAJNA: Kao da je osećao da neće izaći iz rudnika

- Ovo je najveća tragedija, pre svega za porodicu, ali i za nas kolege. Takav radnik neće skoro da se rodi. Radimo u veoma teškim uslovima i nikada ne možemo da predvidimo šta će da nam se desi. Naši životi vrede 400.000 dinara, jer smo na toliko osigurani. Da li se slažete da ljudski život može toliko da vredi - pita se Svetislav Stojković, nadzornik smene u kojoj je Mile radio kao kopač, i dodaje da je pokojni rudar sav izgreban, polomljen i da mu nijedna kost nije ostala čitava.

OPREMA VEK STARA

PREMA Stojkovićevim rečima, u rudnicima rade s opremom starom čitav vek, a kada treba da se kupi bezbedna i sigurna oprema, nema para, pa se u nebezbednim radnim prostorima lome ruke i noge i gube ljudski životi.

- Najteže je što se posle stradanja o tome priča dva-tri dana, nadležni iz Rudarskog inspektorata dođu, završe ono što moraju po službenoj dužnosti i niko ne odgovara zbog nečijeg života. A on je nenadoknadiv - rekao je Stojković.