- MALOLETNOG dečaka, bogoslova Milića Blažanovića silovao je vladika Kačavenda. Pre toga pozvao ga je u manastir, jer dete nije imalo novca da se školuje, obećavši mu lepši život i obrazovanje - ispričao je đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, u emisiji "Život priča", čime je šokirao javnost.

Iznoseći neverovatne stvari koje su se dešavale u crkvi, dok je bio đakon kod vladike Vasilija Kačavende, otac Serafim ispričao je:

- U porti manastira Papraća počivaju delovi tela dečaka Milića Blažanovića, koji se, inače, poveravao ocu Stefanu i koji se razneo bombom zbog silovanja vladike Kačavende. Otac Stefan i ja smo u tajnosti zakopali ostatke tela dečaka u porti manastira. Znala je to sve i SPC, kao i policija, ali su svi ćutali i krili...

Otac Serafim tvrdi da je Kačavenda pokušao i njega da siluje po dolasku na vladičanski dvor u Bijeljini

- Naredio mi je da se skinem da vidi kako sam građen, da bi video kakav krst da mi da, šta da obučem... To je bio šok, nisam znao kako da odreagujem. Rekao sam da nema potrebe za time, a on je počeo da me dodiruje i hvata pokušavajući da me poljubi - tvrdi otac Serafim.

META UBICE Otac Serafim kaže da je, svojevremeno, kad su on i Kačavenda dolazili u manastir Papraća, otac Bratislav Marković uperio automatsku pušku u njih rekavši: "Pobiću vas, sve pedere"! Takođe, otac Serafim tvrdi da je, kada je saznao da se vladika bavi kriminalom, pedofilijom, homoseksualizmom, premlaćivanjem neistomišljenika, pretnjama, pokušao to da predoči čoveku koji ga je i poslao Kačavendi, a kojeg je smatrao prijateljem. On mu, međutim, nije mogao pomoći, jer se i sam plašio vladike. Na kraju, zbog svega što je znao o Kačavendi, otac Serafim, kako kaže, "postao je i meta plaćenog ubice".

Iste stvari su se događale svakog dana:

- Nisam smeo nikome, ni policiji, niti bilo kome u SPC da se obratim iz straha. U vladičanskom dvoru su se skupljali homoseksualni parovi, a jedne večeri rekli su mi da ne izlazim iz sobe. Sišao sam u kuhinju i uzeo nož. Rekao sam sebi, sada ako dođu da me siluju, ja ću se braniti. Tu noć sam proveo u strahu. Čuo sam korake, zatim je neko kucao na vrata. Nisam se javljao.... Onda je ušao Kačavenda i pitao me zašto nisam sišao i bio intiman sa njima - priča otac Serafim.

Ovo, međutim, nije bio i jedini pokušaj silovanja:

- Vladika je jednog dana sedeo na fotelji, a ja na kauču. Skočio je na mene i počeo da mi kida dugmiće i cepa košulju. Hvatao me za grudi, nogu i polni organ. Pokušao je da mi gurne jezik u usta...

Kačevenda nije prestajao da ga zlostavlja jer su "žene prljave", a "samo muška deca su za njega najbolja, posebno dečaci od 10-11 godina".

- Vladika je izdvojio 30.000 maraka, i rekao mi da je on kao veroučitelj u stalnom kontaktu sa decom, da ih poznaje, da zna ko od njih nema roditelje... Kazao mi je i da im dam novac, "po 500 ili 1.000 maraka", da to bude kao pomoć SPC, a potom da ih dovedem da ih "vladika probere". Nije odustajao i birao sredstva samo da dođe do onoga koga želi. Rekao sam mu da to neću, da ne mogu da podvodim decu - podvlači otac Serafim.