ZA kupovinu Komercijalne banke zainteresovana su četiri kupca. Tačno toliko neobavezujućih ponuda stiglo je na adresu Ministarstva finansija, a biće otvorene u utorak, 10. septembra. Koji konkretno kupci će "proći" u sledeći krug privatizacije, zavisi od onoga što su napisali u svojim ponudama.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je u petak da se i računalo da će biti dostavljene četiri ponude.

- Ukoliko sve neobavezujuće ponude ispune uslove, kreće se u sledeću fazu kada će ponuđači analizirati poslovanje banke. Nakon toga slede obavezujuće ponude - istakao je Mali. - U svakom slučaju, četiri zainteresovana partnera za Komercijalnu banku dovoljno govore koliko je banka atraktivna, koliko je Srbija atraktivna.

Pročitajte još - Mali: Nema razloga da država bude vlasnik Komercijalne banke


Pred budućeg kupca Komercijalne banke država će "izneti" paket vlasništva od 83,23 odsto. Naime, Vlada Srbije otkupiće akcije Komercijalne banke koje su u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Međunarodne finansijske korporacije IFC. Dogovor je postignut, a država će, nakon ovog otkupa, postati vlasnik značajnog udela u ovoj banci, što će joj olakšati dalji postupak privatizacije.

- Republika Srbija, EBRD i IFC Investicioni fond LLP postigli su dogovor u vezi sa prodajom 34,58 odsto običnih akcija Komercijalne banke Republici Srbiji, a koje su u vlasništvu EBRD i IFC Investicionog fonda LLP - potvrđeno je u Ministarstvu finansija.

Inače, država je prethodno, 26. juna ove godine, otkupila 6,89 odsto običnih akcija od fondova Svedfund i DEG. Cena po akciji u toj transakciji bila je 4.447 dinara. A, ukupan trošak za državu u tom slučaju - 5,2 milijarde dinara, odnosno 43,7 miliona evra, po kursu na taj dan.

foto A.Stevanović

Ako se otkup akcija od EBRD i IFC obavi po istoj ceni, država će za ceo paket vlasništva, od nepunih 35 odsto akcija, platiti 25,9 milijardi dinara, odnosno gotovo 220 miliona evra.

IZLAZAK IZ VLASNIŠTVA

EBRD i IFC su, prema rečima ministra finansija, još prošle godine najavile svoj izlazak iz Komercijalne banke.

- To nije zato što je banka loša, već zbog toga što po njihovim pravilima postoji određeni broj godina koliko oni mogu da ostanu vlasnici u nekoj banci - rekao je Siniša Mali. - Ta odluka slučajno se podudara sa procesom pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku. Država neće ostati vlasnik Komercijalne banke. Imaćemo privatnu banku, a mi ćemo iz tog vlasništva izaći.