BEOGRAD - Poslanici u Skupštini završili su načelnu raspravu o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a ministar finansija Siniša Mali je poručio da taj zakon pokazuje da država želi da pomogne građanima kojima je pomoć najpotrebnija.

Sednica će biti nastavljena u utorak, u 10 sati, na kojoj će biti nastavljena rasprava o predlogu tog zakona, kao i ostalih zakona na dnevnom redu, u pojedinostima i o amandmanima.

PROČITAJTE JOŠ - GENERALNI SEKRETAR UDRUŽENjA BANAKA: Rešenje za kredite u ''švajcarcima'' da bude ekonomski održivo

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak, po hitnom postupku, u skupštinsku proceduru, a u četvrtak je ministar finansija u parlamentu predstavio zakon nakon čega je počela rasprava.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakonom se posle više od jedne decenije rešava problem za 15.785 zaduženih građana.

Ministar finansija Siniša Mali je na kraju načelne rasprave istakao da država sada ima mogućnost da pomogne građanima zaduženim u švajcarcima i da isto tako želi da pomogne i drugim građanima, koji su u teškoj situaciji.

"Želimo da pomognemo svima koji je pomoć potrebna. Ne zadužujemo se niti nekom smanjujemo prava", naglasio je Mali i istakao da je to suština Zakon o "švajcarcima", ali i politika aktuelne vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Tako se isto svakodnevno borimo za otvaranje novih fabrika i svakog kilometra autoputa.

"Hvala na konstruktivnom dijalog, radujem se danu za glasanje", dodao je Mali.